Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność …
Czytaj więcej »24 proc. dzieci wychodzi do szkoły bez śniadania
Ponad 90 proc. matek wie, że zdrowe śniadanie korzystnie wpływa na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Z praktyką jest jednak gorzej. Dzieci wychodzą do szkoły bez śniadania, co czwarte przyznaje, że nie jada tego posiłku każdego dnia – wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” na zlecenie organizatora programu „Śniadanie Daje Moc”. …
Czytaj więcej »Krótkotrwałe diety nie odchudzają
Dodatkowe kilogramy to problem ponad połowy mieszkańców Polski. Przyczyną jest niewłaściwa dieta, zbyt mała dawka aktywności fizycznej i niewłaściwe nawyki dotyczące stylu życia. Polacy zbyt chętnie korzystają także z sezonowych mód żywieniowych oraz krótkoterminowych diet, które powodują szybki efekt jo-jo. Tymczasem leczenie otyłości powinno oznaczać zmianę stylu życia na dłużej. W Polsce problem nadwagi …
Czytaj więcej »Aktywny wyjazd – co jeść, aby być w dobrej formie
Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. …
Czytaj więcej »Śniadanie mistrzów: co zjeść, aby sprawnie myśleć (nie tylko dla maturzystów)
Rano w dniu matury jest już za późno na czytanie lektur i powtarzanie wzorów matematycznych, ale można jeszcze coś zrobić, aby zwiększyć szanse na dobry wynik. Trzeba zjeść odpowiednie śniadanie – takie, które pomoże sprawnie myśleć i utrzymać koncentrację. Jak powinien być skomponowany pierwszy posiłek w tym ważnym dniu, radzi …
Czytaj więcej »Matko, nie jedz!
Czy słyszałyście kiedykolwiek o „diecie matki karmiącej”? Nie? Zapewne więc nie macie dzieci, albo nie mieszkacie w Polsce. Pokutujący od lat stereotyp związany z odżywianiem przyszłych matek i matek karmiących to rodzaj świeckiej tradycji. A dla niektórych także element terroru – zostaniesz/jesteś matką, więc nie wolno ci… (inwencja ludzka nie …
Czytaj więcej »Budowanie formy to nie tylko trening
Wbrew obiegowym opiniom poprawa wydolności organizmu jest efektem nie tylko zwiększonej aktywności fizycznej. Owszem, to ważny element procesu zwiększania naszych możliwości wydolnościowych, ale nie jedyny. Musimy wziąć pod uwagę dwa inne czynniki, bez których niewiele zdziałają najlepiej prowadzone treningi, tj. prawidłowe żywienie i regenerację adekwatną do wysiłku – wskazuje Małgorzata …
Czytaj więcej »Co jeść, aby wzmocnić swoją odporność? 12 prostych wskazówek
Niskie temperatury i krótkie dni sprawiają, że większość z nas na przełomie roku najchętniej zapadłaby w zimowy sen, ewentualnie zaległa na kanapie z paczką ciastek i dużym kubkiem gorącej czekolady. Jest nam zimno, często dopada nas apatia, a nawet depresja. To wszystko sprawia, że nasza odporność słabnie i zwiększa się …
Czytaj więcej »Jak wytrwać w diecie – 5 sposobów
W odchudzaniu najważniejsza jest żelazna konsekwencja. Tylko trzymanie się określonych zasad pozwala osiągnąć sukces, jakim jest zredukowanie obwodu w pasie czy pozbycie się cellulitu. Problem w tym, że codzienne troski i zadania potrafią odwrócić naszą uwagę od obranego celu. Jak temu zapobiec, radzi Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox. By stracić na …
Czytaj więcej »Masło czy margaryna – czy jest o co kruszyć kopie?
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy …
Czytaj więcej »