Produkty ekologiczne zawierają czterokrotnie mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna, są bogatsze w składniki odżywcze. To dlatego regularne jedzenie żywności ekologicznej zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń dietozależnych i neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. O 25 proc. minimalizuje również możliwość zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka piersi i chłoniaka. Wskazują na to różnego rodzaju badania …
Czytaj więcej »NanoKnife, czyli technologia w walce z rakiem
NanoKnife to nowoczesne urządzenie medyczne, które umożliwia specjalistom stosowanie metody nieodwracalnej elektroporacji do zwalczania komórek nowotworowych. Chociaż wyniki długoterminowych badań nie są jeszcze dostępne (metoda wciąż stanowi innowację w świecie medycyny), NanoKnife zyskuje uznanie coraz większej liczby onkologów. Spowodowane jest to faktem, iż zarówno metoda nieodwracalnej elektroporacji, jak i samo …
Czytaj więcej »Dlaczego warto ograniczać mięso?
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa może powodować raka jelita grubego. Eksperci zalecają, by dziennie nie jeść go więcej niż 200 gramów. W komponowaniu jadłospisu warto jednak uwzględnić pewną jego ilość. Mięso bowiem jest również źródłem cennych składników, takich jak żelazo, selen czy witamina B12. Obawy konsumentów nasiliły …
Czytaj więcej »Dieta w chorobie nowotworowej
Żywienie w chorobie nowotworowej to istotny element leczenia. Jedzenie odpowiednich produktów w trakcie kuracji oraz po niej pomaga odzyskać siły i poczuć się lepiej. Jak prawidłowo odżywiać się przy terapii nowotworowej. Korzyści dobrej diety w trakcie leczenia nowotworu Zarówno sama choroba, jak i jej leczenie wpływają na sposób odżywiania. Zdarza …
Czytaj więcej »Przełom w leczeniu raka płuc
Onkolodzy obwieszczają przełom w leczeniu chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca, który odpowiada za 85 proc. zachorowań na nowotwór płuca. Badania kliniczne wykazały, że atezolizumab – nowa cząsteczka, która pobudza do działania układ odpornościowy pacjenta, jest znacznie skuteczniejsza niż chemioterapia. W porównaniu do dotychczas stosowanego sposobu leczenia wykazała wydłużenie życia chorych nawet …
Czytaj więcej »1,4 mln euro na walkę z rakiem dla naukowca z SGGW
Magdalena Król, prof. nadzw. z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zdobyła grant Europejskiej Rady ds. Badań na walkę z nowotworami. Europejska Rada ds. Badań (European Research Council) do tej pory przyznała w programie Horyzont 2020 polskim naukowcom piętnaście grantów, w tym jedynie jeden w dziedzinie Nauk …
Czytaj więcej »Chorujesz na raka piersi? Zmień nawyki
By zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, przede wszystkim trzeba zmienić styl życia. Ważna jest nie tylko regularna aktywność fizyczna, lecz także utrzymanie prawidłowej masy ciała i odpowiednia dieta, która działa ochronnie na organizm. Onkolodzy radzą, by do jadłospisu włączać jak najwięcej produktów bogatych w antyoksydanty, bo zwalczają one niebezpieczne wolne rodniki, a …
Czytaj więcej »Jak mądrze eliminować złe nawyki?
Zmęczenie, obniżenie nastroju, problemy ze zrzuceniem wagi? A może drażliwość, dyskomfort trawienny lub dolegliwości skórne? Zamiast kolejnej kawy, diety cud albo katorżniczego wysiłku warto przyjrzeć się bliżej własnemu organizmowi. Możliwe, że daje nam wyraźny sygnał ostrzegawczy przed sposobem odżywiania się, albo informuje o chorobie mającej podłoże autoimmunologiczne. Zacznijmy od najbardziej …
Czytaj więcej »Umiera co trzeci chorujący. Czerniak jest coraz groźniejszy
Czerniak jest nie tylko jednym z najbardziej agresywnych nowotworów skóry, ale także jednym z najbardziej agresywnych nowotworów w ogóle. Obecnie ponad 3000 Polaków zmaga się z czerniakiem. Z danych pochodzących z Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w Polsce zapadalność na czerniaka drastycznie zwiększyła się, podczas gdy jeszcze w połowie lat 90. diagnozę postawiono około 1400 pacjentom. …
Czytaj więcej »Ten rak zabija co roku 5 tysięcy Polek
Polska wciąż znajduje się w grupie państw europejskich o najwyższej umieralności z powodu raka piersi. Rocznie z tego powodu umiera prawie 5 tys. Polek. Choć odsetek przeżyć rośnie, to wciąż jest on niższy niż w krajach Europy Zachodniej. Problemem jest późne wykrywanie choroby oraz brak dostępu do nowoczesnych leków. W ostatnich latach w całej Unii Europejskiej zwiększyła …
Czytaj więcej »