Parmezan to bardzo twardy, słony i mocno pikantny ser z mleka krowiego. Cechuje go krucha i sucha konsystencja, ser zawiera bardzo mało laktozy. Zwykle jest tarty i wsypywany do potraw. Parmezan powstaje na północy Włoch. Pełna nazwa ograna parmigiano reggiano nawiązuje do nazw prowincji, w których był pierwotnie produkowany. Parmezan …
Czytaj więcej »Pomysł na lekką i szybką przekąskę – Sałatka z cukinią i rukolą
Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami! Sałatka z cukinią i rukolą Składniki: garść liści sałaty – mytej Rukoli (np. marki Eisberg) 1 cukinia …
Czytaj więcej »Kilka pomysłów na dania ze szparagami
Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami. Szparagi z tartą bułką i parmezanem Przed przystąpieniem …
Czytaj więcej »