Współczesna Wielkanoc, choć wydaje się, że nadal pieczołowicie kultywowana w polskich domach, ma niewiele wspólnego ze świętami obchodzonymi choćby w Rzeczpospolitej sprzed zaborów. Najbardziej zmianę tę widać nie tylko w kwestii podejścia do postu, ale i w potrawach obecnych na wielkanocnym stole. Mięsne święta Polscy katolicy sprzed kilkuset lat zazwyczaj …
Czytaj więcej »Po pierwsze: umiar, czyli dietoterapeuta o zdrowiu
Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Warto unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój, a na koniec – zadbać o żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy …
Czytaj więcej »