Żurawina to jeden z najzdrowszych owoców występujących w naszym kraju. I, choć dość niepozorna, kryje w sobie bogactwo witamin i antyoksydantów. Medycyna konwencjonalna odkryła ją dość niedawno, natomiast ta ludowa korzysta z niej od lat. W żurawinie znajdziemy potas, beta-karoten i mnóstwo witaminy C. Nasze prababki stosowały ją na przeziębienia, …
Czytaj więcej »Prosty quiche z warzywami
Quiche często mylony jest z tartą, głównie dlatego, że jedno i drugie jest rodzajem wypieku w formie placka składającego się (najczęściej) z kruchego ciasta i nadzienia. Różnica polega na tym, że quiche zawsze jest wytrawny (trata może być deserem) i zalany jajeczno-śmietanową masą. Jego nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, …
Czytaj więcej »Dieta biegacza: zasady ogólne
Miłośnicy biegania twierdzą, że to najprostszy i właściwie najtańszy ze sportów: wystarczą wygodne buty i chwila wolnego czasu o dowolnej porze dnia. Wystarczy wybiec z domu. A czy dieta biegacza również jest taka prosta? O to, co powinniśmy jeść, aby bieganie nam służyło, zapytaliśmy Magdalenę Pokropek, doradcę dietetycznego. O czym …
Czytaj więcej »Smak dzieciństwa – domowy budyń waniliowy
Nieubłaganie zbliża się jesień, a to idealny czas na pyszny deser na ciepło, który poprawi nam nastrój i przeniesie do czasów dzieciństwa. Możemy go przyrządzić sami, z dostępnych w każdej kuchni składników. Okazuje się bowiem, że zrobienie domowej wersji przysmaku jest dziecinnie proste. Będzie zdrowiej i smaczniej niż ugotowanie gotowego …
Czytaj więcej »Pożegnanie wakacji: sałatka z wątróbką i malinami
Koniec sierpnia to czas, kiedy z bazarków i sklepowych skrzyń znikają ostatnie jagody czy truskawki, a nasze kubki smakowe pomału przygotowują się na festiwal jesiennych doznań. Zanim jednak w kuchniach zagości zapach pieczonej dyni, orzechowej szarlotki bądź duszonych grzybów, warto godnie pożegnać odchodzące lato. Oprócz truskawek i jagód, owocowym symbolem …
Czytaj więcej »Lekkie zakończenie lata, czyli placuszki z cukinii
W polskiej kuchni zadomowiła się dość niedawno, ale trudno sobie wyobrazić, by letnia zapiekanka czy leczo mogły się bez niej obyć. Cukinia, która zawitała do nas prosto ze słonecznej Italii, o swoim gatunkowym rodowodzie daje znać już samą nazwą – „zucchina” to po włosku mała dynia. Jej najpopularniejsza odmiana jest …
Czytaj więcej »Walcz z upałem… ogórkowym chłodnikiem z łososiem
W upalne dni powinniśmy spożywać lekkostrawne posiłki, które nie będą nadmiernie obciążać organizmu podczas długotrwałego trawienia. Zalecane jest jedzenie owoców i warzyw, które są bogate w składniki mineralne i witaminy. Idealnym pomysłem na upalne dni jest chłodnik. Połączenie orzeźwiającego kefiru lub jogurtu, świeżych warzyw i ziół oraz łososia to bomba …
Czytaj więcej »Bezkarna „nutella”, czyli zdrowy smakołyk (nie tylko) dla najmłodszych
Za aksamitnym orzechowo-czekoladowym kremem przepada chyba każdy łasuch, i to niezależnie od wieku. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, słodki słoiczek trudno jednak uznać za synonim zdrowego deseru, choć właśnie tak każą nam postrzegać go reklamy. Jeśli przepadacie za Nutellą, ale odstrasza Was skład cukrowo-tłuszczowego smarowidła, wypróbujcie nasze propozycje! Wegańska „nutella” z …
Czytaj więcej »Kawa mrożona dla łasucha
Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku. – Upalne dni nie sprzyjają piciu kaw ciepłych, nie oznacza …
Czytaj więcej »Zielona herbata z miętą, czyli marokańska inspiracja
Nigdzie herbata nie smakuje tak, jak w Maroku. Słodka, a zarazem orzeźwiająca, daje wytchnienie podczas upałów. Marokańczycy celebrują wspólną herbatę: ceremoniał wymaga, żeby parzenie i picie odbywało się w milczeniu. Czas na rozmowy jest potem. Gorący napój podnosi temperaturę ciała, a więc przynosi ulgę od upałów. Jeśli pod ręką nie …
Czytaj więcej »