Wakacje trwają. Ogródki i skrzynki balkonowe pełne są aromatycznych, letnich ziół, które stanowią idealny dodatek zarówno do sałatek, ryb, jak i mięs. By cieszyć się ich smakiem jeszcze przez długie miesiące, po tym, jak zawita do nas jesień, wystarczy kilka małych szklanych buteleczek i oliwa. Kto nigdy nie skosztował aromatyzowanej …
Czytaj więcej »Letnia wersja zimowych pierogów, czyli kaczka z melisą, miętą i pomarańczą
Powszechna opinia brzmi – pierogi to idealne danie do przygotowywania w jesienne lub zimowe, długie wieczory. W końcu najpierw trzeba ugotować, potem wystudzić i zmielić farsz (czy to grzybowo- kapuściany, czy mięsny), potem lepić, gotować, lepić, gotować… Poza tym to ciężkie i kaloryczne danie. Udowadniamy, że to nieprawda. Przecież to …
Czytaj więcej »Daj się wpuścić w maliny
Lipiec i sierpień to czas malin! Te zdrowe, pachnące, soczyste owoce uwielbiane są przez wszystkich. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się je w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. …
Czytaj więcej »Pora na pory!
W polskiej kuchni są chyba jednym z najbardziej niedocenianych warzyw, choć bez nich żaden rosół nie zyska głębi aromatu i wyrazistego smaku. Surowe dodajemy do sałatek, żeby podkreślić ich charakter, czasem zastępujemy nimi ˗ dla niektórych zbyt ostrą ˗ cebulę lub wrzucamy do woka jako składnik chińszczyzny. Przez wieki traktowane …
Czytaj więcej »