Kuchnia stanowi serce każdego dobrego lokalu gastronomicznego. Prawidłowa organizacja jej przestrzeni nie jest jednak prostym zadaniem. Powinna być ona przede wszystkim funkcjonalna, dlatego należy ją odpowiednio rozplanować. Tylko wtedy kucharzom, pomocom kuchennym i innym pracownikom lokalu gastronomicznego będzie komfortowo się pracowało. Jak prawidłowo zorganizować przestrzeń w kuchni w barze czy …
Czytaj więcej »Jak wybrać ekspres do kawiarni lub restauracji?
Kawa stanowi idealne uzupełnienie deseru albo zakończenie sytego posiłku. Zarówno profesjonalna kawiarnia, jak i restauracja z prawdziwego zdarzenia, potrzebują zatem solidnego i niezawodnego ekspresu do kawy. Jak wybrać najlepszy model? Czynniki, jakie należy wziąć pod uwagę Zanim wybierzemy się do sklepu albo zdecydujemy się na dokonanie zakupu przez Internet, warto …
Czytaj więcej »Zalety korzystania z systemu POS w restauracji
Inwestowanie budżetu we właściwe narzędzia jest najszybszą drogą do osiągnięcia sukcesu w zatłoczonej i niezwykle konkurencyjnej branży gastronomicznej. Zadbanie o odpowiedni wystrój wnętrza i porządną kampanię marketingową może spowodować znaczne zwiększenie ruchu, jednak to tylko połowa drogi. Żeby dobrze sobie radzić w tej branży w dłuższym dystansie, trzeba zainwestować w …
Czytaj więcej »Muzyka w restauracji, która przyciąga gości
Goście restauracji i innych konceptów gastronomicznych, kupują nie tylko posiłki, ale w dużym stopniu płacą także za wspomnienia i wrażenia, jakie wynoszą ze sobą do domu. Bardzo często, nawet z pozoru nieistotne kwestie i detale zmysłowe składające się na atmosferę lokalu i jego klimat otoczenia, okazują się niezmiernie ważne. Odpowiednio …
Czytaj więcej »Czy Polacy zaczną masowo wynosić jedzenie z restauracji?
Rocznie na świecie jest marnotrawione 1,3 mld t żywności, z czego 9 mln t – w Polsce. Najwięcej jedzenia w naszym kraju marnuje się na etapie produkcji (6,6 mln t w ciągu roku). Ponad 2 mln t zmarnowanej żywności to „zasługa” konsumentów. Za pozostałe 350 tys. t odpowiadają m.in. sieci …
Czytaj więcej »Gastro-manipulacje, czyli w co grają restauracje
Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych stosują wiele sztuczek, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej. W jaki sposób restauratorzy wykorzystują wyniki badań? Czy te zabiegi są zwykłą manipulacją, przed którą my klienci-konsumenci powinniśmy się bronić? …
Czytaj więcej »Street food przyciąga Polaków
Street food to już nie tylko kebab, lecz także dobrej jakości jedzenie, często o egzotycznych smakach. Jeszcze kilka lat temu street food kojarzył się negatywnie, jednak jego wizerunek zaczął się zmieniać. Ponad połowa osób stołujących się poza domem korzysta z oferty ulicznej gastronomii. Rośnie też popularność food tracków, których obecnie w Polsce jest ok. 300, …
Czytaj więcej »5 powodów, dla których lepiej wybrać lokalną restaurację w Siedlcach niż sieciówkę
Wszyscy lubimy dobrze zjeść. Choć wielu z nas decyduje się na gotowanie pysznych potraw we własnej kuchni, coraz popularniejsze, zwłaszcza wśród młodych ludzi, staje się jedzenie na mieście. Wychodzimy z domu, aby zjeść pyszne, weekendowe śniadanie, podczas tygodnia pracy chętnie wybieramy się na lunch, a w sobotę celebrujemy wspólne chwile, …
Czytaj więcej »Magda Gessler zdradza przepis na dobrą restaurację
Wiele osób marzy o własnej restauracji, ale nie wielu taki biznes się udaje. Konkurencja, brak klientów, nieodpowiednia reklama czy nawet wygląd potrafią sprawić, że sale świecą pustkami. Jak sprawić by restauracja przynosiła zyski? Swoimi spostrzeżeniami z newsrm.tv podzieliła się Magda Gessler. – Dobra restauracja to przede wszystkim dobra energia, fantastyczny …
Czytaj więcej »Magda Gessler wydaje nowy przewodnik kulinarny
Magda Gessler napisała kolejny przewodnik kulinarny po Polsce. Tym razem zabiera czytelników do 151 najlepszych rodzimych hoteli i restauracji. Restauratorka szczególnie mocno rekomenduje firmy rodzinne, które odznaczają się wyjątkowym klimatem i podejściem do gości. Nowa książka Magdy Gessler to efekt blisko czterech lat kulinarnych podróży po Polsce. Restauratorka twierdzi, że od czasu, …
Czytaj więcej »