Jedni ją uwielbiają i chętnie po nie sięgają już od samego rana, a drudzy stronią od niej jak najdalej i nie są w stanie znieść jej specyficznego smaku – mowa jest tutaj oczywiście o małej czarnej, czyli o kawie. Towarzyszy człowiekowi już od wieków. W przypadku tych mielonych, powstałych ze …
Czytaj więcej »Poranna kawa – od ziarna do filiżanki
Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy, dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku. Wybór kaw jest ogromny nie tylko w sklepach dla kawoszy, lecz …
Czytaj więcej »Kawa mrożona dla łasucha
Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku. – Upalne dni nie sprzyjają piciu kaw ciepłych, nie oznacza …
Czytaj więcej »Czego jeszcze nie wiesz o swojej kawie?
Rocznie Polacy wypijają 98 litrów kawy, a najchętniej wybierają mleczne. Zdaniem baristów podczas przygotowaniu napoju popełniają jednak wiele błędów, które mają negatywny wpływ na jego smak i aromat. Mleczne kawy powinno się robić na bazie mieszanki arabiki i robusty. Najlepiej, aby mleko miało 3,2 proc. zawartość tłuszczu i nie było podgrzane do temperatury …
Czytaj więcej »