Rozmaite kiełki zdobywają coraz większą popularność zarówno w domowych, jak i restauracyjnych kuchniach. To dlatego, że – mimo swej niepozornej postaci – potrafią w ciekawy sposób podkreślić smak prostszych posiłków czy nawet wykwintnych dań. Ponadto, kiełki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. A co więcej, można je samemu wyhodować – w prosty …
Czytaj więcej »Witaminy i minerały – klucz do dobrego samopoczucia
Na co dzień często zapominamy, że produkty spożywcze powinny nie tylko eliminować głód, ale także zapewniać nam odpowiednią ilość mikro- i makroelementów. Niedobór witamin i minerałów może stać się źródłem różnego rodzaju chorób i zaburzeń, np. osłabienia odporności, zapaleń w różnych częściach ciała, reumatyzmu czy nawet obniżonego nastroju. Nie zawsze …
Czytaj więcej »Sok jabłkowy: często wybierany, ale czy nie za mało doceniany?
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy[1]. Oprócz walorów smakowych, za które jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go …
Czytaj więcej »8 super produktów dla przyszłych mam
Kobiety w ciąży niemal na okrągło są przestrzegane przed przeróżnymi produktami spożywczymi. Możliwość zatrucia, zaszkodzenia sobie lub dziecku, a nawet zagrożenie nadprogramowymi kilogramami – wszystko to uważnie przyglądać się codziennemu jadłospisowi. Kiedy już rozpoznamy zagrożenia, dobrze jest także poznać produkty, które służą organizmom zarówno matki, jak i jej dziecka. O …
Czytaj więcej »Patent na śniadanie
Na przyrządzenie i zjedzenie śniadania Polki poświęcają mniej czasu niż na zrobienie makijażu. Aby poranny posiłek dostarczał niezbędnych substancji odżywczych, warto przygotować go poprzedniego wieczora. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się płatki owsiane i kasza jaglana – wystarczy zalać je na noc mlekiem, a rano dodać suszone lub świeże owoce. Zdecydowana większość …
Czytaj więcej »Ziarenka mocy: chia, quinoa, amarantus
Tajemnicze rośliny, przysmaki Majów i Azteków, powracają z przytupem. Można je spotkać w artykułach o zdrowym odżywianiu, menu gwiazd i sportowców. Super food – jak są nazywane – zajmują także coraz szersze półki w działach ze zdrową żywnością, które są już niemal w każdym sklepie. Skąd ten szał na niezwykłe …
Czytaj więcej »Zdrowa dieta na przednówku
Podpowiadamy, jak z pomocą tradycyjnych polskich warzyw dostępnych w okresie zimowo-wiosennym wzmocnić organizm i dostarczyć mu niezbędnych witamin i energii, jeszcze zanim wiosna na dobre się rozgości, a przy okazji zrzucić również zbędne kilogramy. W okresie przednówka, kiedy zima powoli przemija, ale wiosny jeszcze nie odczuwamy, naszemu organizmowi zaczyna brakować …
Czytaj więcej »Jedzenie na dobry humor
Kiedy pogoda nie jest naszym sprzymierzeńcem, a za oknem zimno i plucha, szukamy sposobów na poprawienie sobie nastroju. Jedni suplementują witaminę D, inni dostarczają sobie endorfin na siłowni, jeszcze inni celebrują długie wieczory z dobrą książką i kieliszkiem wina. Mimo tego chroniczny brak słońca powoduje obniżenie nastroju, a nawet lekką …
Czytaj więcej »Latem zmień dietę na lżejszą
Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowemu odżywianiu. Potrawy z warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają organizm. Lato to doskonały moment na zmianę codziennej diety na zdrową i niskokaloryczną. Wysokie temperatury zmniejszają bowiem ochotę na …
Czytaj więcej »