Rośliny strączkowe – za sprawą rosnącej popularności diety roślinnej – mają coraz większe grono fanów. Ciecierzyca, fasola, bób czy soczewica są bardzo pożywne i sycące, zawierają też wiele cennych witamin i minerałów. Jaka moc kryje się w roślinach strączkowych? Soja – bogactwo składników odżywczych Rośliny strączkowe są cennym źródłem wielu …
Czytaj więcej »Białko w diecie wegetarian – najlepsze wegetariańskie produkty białkowe
Wraz z wiekiem białko staje się coraz ważniejsze w utrzymywaniu masy mięśniowej, aby móc pozostać aktywnym, unikać kontuzji i wspierać zdrowy układ odpornościowy. Wybór białek pochodzących z innych źródeł niż mięso może być dobrym pomysłem nie tylko ze względów zdrowotnych czy etycznych. Wiele z nich kosztuje mniej, a jeśli masz …
Czytaj więcej »Tofu – do czego przydaje się w kuchni
Tofu to rodzaj sera wykonanego z mleka sojowego. Dla wegan i wegetarian stanowi zamiennik klasycznego twarożku, a dzięki temu, że tofu występuje w kilku odmianach, można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów stanowi wartościowy dodatek do posiłku. Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co …
Czytaj więcej »