Kiełki brokułów zawierają wyjątkowo dużo sulforafanu, czyli substancji, której do tej pory przypisywano między innymi działanie antynowotworowe. Zdaniem badaczy wyciąg z kiełków niweluje również zaburzenia autystyczne i znacznie poprawia zachowanie oraz komunikację werbalną chorych. Sulforafan występuje też w kalafiorze i kapuście, ale jego zawartość w kiełkach jest najwyższa – ponad 100 razy większa niż w dojrzałych brokułach. …
Czytaj więcej »8 super produktów dla przyszłych mam
Kobiety w ciąży niemal na okrągło są przestrzegane przed przeróżnymi produktami spożywczymi. Możliwość zatrucia, zaszkodzenia sobie lub dziecku, a nawet zagrożenie nadprogramowymi kilogramami – wszystko to uważnie przyglądać się codziennemu jadłospisowi. Kiedy już rozpoznamy zagrożenia, dobrze jest także poznać produkty, które służą organizmom zarówno matki, jak i jej dziecka. O …
Czytaj więcej »Dietetyczna zupa-krem z wiosennych warzyw
Kiedy stragany zapełniają się wiosennymi warzywami, od razu mamy ochotę na zdrowsze odżywianie. Naturalnie włączamy do codziennego jadłospisu więcej zieleniny i produktów świeżych, rezygnujemy z tłustych i zawiesistych zup. Dzisiejsza propozycja zupy łączy szybkość przygotowania z doskonałym smakiem. Dla dbających o linię, będzie to także świetna kolacja albo nawet obiad. …
Czytaj więcej »