Spożywanie Spiruliny niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Wiedzieli o tym już Aztekowie, którzy tę niebiesko-zieloną algę zbierali z jeziora Texcoco i wyrabiali z niej „ciasteczka”. Niektóre z jej zalet obejmują wzmocnienie odporności, obniżenie poziomu cholesterolu, działanie przeciwzapalne czy stymulowanie układu trawiennego. Co to jest Spirulina? Spirulina, nazywana często algą, …
Czytaj więcej »Amarantus – zboże XXI wieku
W diecie każdego z nas bardzo istotnym makroskładnikiem są węglowodany. Jako główne źródło energii nie powinny być pomijane ani nadmierne ograniczane, jednak należy zadbać o odpowiednią ich jakość. Spożywanie węglowodanów prostych bardzo szybko dostarcza energii, jednak skutkuje równie szybkim spadkiem poziomu glukozy we krwi i brakiem długotrwałego uczucia sytości. W …
Czytaj więcej »Superżywność w natarciu
Polski rynek zdrowej żywności dynamicznie rośnie i według prognoz jego wartość może przekroczyć w tym roku 1 mld zł. Jednym z segmentów korzystających na tym trendzie jest superżywność, czyli produkty zawierające większe ilości składników odżywczych. Rosnące zainteresowanie tego typu produktami zachęca producentów żywności do wchodzenia w kolejne segmenty rynku. Purella Food chce w tym roku …
Czytaj więcej »Pełnowartościowe posiłki nie muszą być drogie
Dietetycy i specjaliści ds. żywienia przekonują, że aby utrzymać zróżnicowaną dietę, wcale nie trzeba wydawać fortuny. Wystarczy włączyć do menu polskie produkty, które zawierają wszystkie potrzebne organizmowi witaminy i składniki odżywcze. Podstawą zbilansowanego stylu życia jest odpowiednie zarządzanie kaloriami, składnikami odżywczymi i rodzajem aktywności fizycznej. Zdaniem dietetyków poprzez włączanie do menu sprawdzonych, lokalnych produktów …
Czytaj więcej »Jabłka warto jeść w całości
Są stosunkowo tanie, występują w przeróżnych odmianach i, przede wszystkim, w przypadku jabłek nie ma przeszkód, żeby kupować produkty lokalnie. Pysznie, zdrowo i ekologicznie. Z naszym rodzimym super food mamy jednak jeden problem – najczęściej delektujemy się soczystym miąższem wyrzucając wszystko inne – skórkę, gniazda nasienne i pestki. A to …
Czytaj więcej »Kurkuma opóźnia procesy starzenia i zwalcza nowotwory?
Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do regeneracji. Do substancji tych należą m.in. tłuszcze nasycone i polifenole, m.in. kurkumina. Obecnie trwają prace nad zastosowaniem polifenoli w terapii i profilaktyce nowotworów i choroby Alzheimera. Główne przyczyny starzenia się komórek organizmu człowieka, obok uwarunkowań …
Czytaj więcej »Algi podbijają świat
Mikroskopijnej wielkości alga szturmem wdziera się do jadłospisów na całym świecie. Trudno się dziwić, przecież chlorella to jedna z tzw. superfoods. Jakie bogactwo skrywa w sobie to zielone maleństwo? – Superfoods czyli nadżywność przyszła do nas z USA. Pod nazwą kryje się bardzo dużo różnych produktów. Takimi najbardziej znanymi i najcenniejszymi superfoodami, które mamy …
Czytaj więcej »Po pierwsze: umiar, czyli dietoterapeuta o zdrowiu
Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Warto unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój, a na koniec – zadbać o żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy …
Czytaj więcej »Jedzmy jarmuż – sezon trwa
Poszukiwania warzyw i owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze na szczęście przeniosły się także na nasze rodzime podwórko. Oprócz nasion chia, jagód Acai czy Goi, Polacy chętnie odkrywają zapomniane rośliny, które gościły na talerzach ich dziadków. I które śmiało możemy nazwać super-jedzeniem (angielski termin to superfood). Wśród nich zielone …
Czytaj więcej »