Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było też zdrowo. Jak tego dokonać? Jeśli naleśniki – to koniecznie w wersji zielonej, ze szpinakiem. Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Te z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne …
Czytaj więcej »Czy szpinak ma dużo żelaza? Obalamy mit!
„Chcesz wyrównać poziom żelaza? Jedz szpinak!” – to zalecenie znane jest od dekad. Zielone warzywo liściaste uznawano za jedno z najważniejszych źródeł tego makroelementu. Tymczasem prawda wygląda zupełnie inaczej. Zobacz, jakie właściwości ma szpinak i co tak naprawdę zwiększa poziom żelaza. Szpinak jest zaliczany do rodziny roślin szarłatowatych, która pochodzi …
Czytaj więcej »Prosta zupa z tortellini
Do czego wykorzystać ugotowane mięso z kurczaka? To problem, z którym od czasu do czasu mierzy się każdy z nas. Dlatego dziś proponujemy prostą zupę, do której możemy dodać ten „kłopotliwy” składnik. W połączeniu gotowymi uszkami tortellini i liśćmi szpinaku, otrzymujemy rozgrzewające i pyszne danie, które pozwoli nam przetrwać trudne …
Czytaj więcej »