Weganizm jest ostatnio bardzo popularny. Dieta wegańska zakłada wykluczenie ze swojego jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jedni przechodzą na nią z powodów ideologicznych, a inni ze względów zdrowotnych. Bez względu na to jaki jest powód naszego przejścia na dietę wegańską, będziemy potrzebować sprawdzonych przepisów na ciasta z produktów pochodzenia roślinnego. …
Czytaj więcej »Białko w diecie wegetarian – najlepsze wegetariańskie produkty białkowe
Wraz z wiekiem białko staje się coraz ważniejsze w utrzymywaniu masy mięśniowej, aby móc pozostać aktywnym, unikać kontuzji i wspierać zdrowy układ odpornościowy. Wybór białek pochodzących z innych źródeł niż mięso może być dobrym pomysłem nie tylko ze względów zdrowotnych czy etycznych. Wiele z nich kosztuje mniej, a jeśli masz …
Czytaj więcej »Tofu – do czego przydaje się w kuchni
Tofu to rodzaj sera wykonanego z mleka sojowego. Dla wegan i wegetarian stanowi zamiennik klasycznego twarożku, a dzięki temu, że tofu występuje w kilku odmianach, można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów stanowi wartościowy dodatek do posiłku. Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co …
Czytaj więcej »Orientany klasyk – Pad Thai
Klasyczne dania kuchni świata warto zrobić, aby urozmaicić własny jadłospis, poeksperymentować albo usłyszeć kilka westchnień zachwytu swoich gości. Dziś orientalny, ale prawdziwie klasyczny przepis na Pad Thai. Skąd wziął się Pad Thai? Tajlandia. Kraj egzotyki, kolorów i różnorodności pod względem kulturowym, ale przede wszystkim smakowym. Pad Thai to dane wchodzące …
Czytaj więcej »