Gluten to białko obecne w żywności produkowanej z pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia, które na przestrzeni lat stało się najczęstszym alergenem pokarmowym. Coraz więcej osób skarży się na problem z jego trawieniem. Nawet 25 proc. osób z alergią może mieć objawy uczulenia na gluten, a właściwie na gliadynę obecną w …
Czytaj więcej »Alergia pokarmowa u dzieci i niemowląt
Wszelkie alergie określane są mianem choroby cywilizacyjnej ludzi XX i XXI wieku. Szczególnie dotkliwe bywają dla maluszków i starszych dzieci. Jak wyglądają alergie pokarmowe, jak im zapobiec – przeczytasz poniżej. W ostatnich dziesięcioleciach notuje się niezwykle wysoki i szybki wzrost występowania chorób na tle alergicznym. Polska plasuje się w czołówce …
Czytaj więcej »Egzema: przykry problem ze skórą
Egzema to coraz częstsze schorzenie, które dotyka ludzie bez względu na wiek oraz stan zdrowia. Przejawia się ona powstawaniem na skórze łuszczących, czerwonych plam, które swędzą. Bez interwencji lekarskie plamy poddają się przeróżnym infekcjom, dodatkowo utrudniając proces leczenie. Najczęściej egzemę widać na nadgarstkach, skórze wokół łokci i pod kolanami. Jak …
Czytaj więcej »