O ile białe i czerwone trunki mają grono zagorzałych zwolenników, o tyle różowe wina bardzo często budzą negatywne emocje u dużej grupy ludzi. Zupełnie niepotrzebnie – nie dość, że często są to dobrej jakości propozycje, to mają za sobą długą historię! W przeszłości czerwone wina prawdopodobnie były… różowe Wino …
Czytaj więcej »Czym jest i jakie ma zadanie pożywka do wina?
Wino jest napojem o długiej i bogatej historii, który przekształca zwykłe winogrona w szlachetny eliksir. Jednak aby uzyskać wyborny trunek o szlachetnej barwie i smaku, winiarze polegają na niezwykle istotnym składniku, jakim jest pożywka do wina. Co to takiego i jakie zadanie pełni w procesie produkcji tego alkoholu? Czym jest …
Czytaj więcej »Wino primitivo – czym jest trunek, który kochają Polacy (i nie tylko)?
Intensywne, złożone w smaku, a na dodatek z ciekawą historią. Wino z gatunku primitivo jest jednym z najbardziej popularnych czerwonych win. Czemy zawdzięcza swoją rozpoznawalność i pochlebne oceny? Trunek o mocnym charakterze: oto właśnie wino primitivo Niektórzy określają primitivo jako „marmoladkę”, inni mówią o nim, że smakuje jak owocowy dżem. …
Czytaj więcej »Cabernet sauvignon – czy to odmiana bliska ideału?
Odporna na choroby, dająca potencjał leżakowania, plastyczna i obfitująca w aromaty. Cabernet sauvignon to jedna z popularniejszych szlachetnych odmian winorośli na świecie. Czym spowodowana jest popularność win pochodzących z tego szczepu? Cabernet sauvignon to młody szczep, który wstrząsnął światem wina Pochodzenie odmiany cabernet sauvignon przez dłuższy czas wywoływało kontrowersje i …
Czytaj więcej »Burgundia – kraina najlepszym winem płynąca
Francja nieodłącznie kojarzy się ze wspaniałym winem, a regiony, takie jak Szampania czy okolice Bordeaux to miejsca, które zna praktycznie każdy. Jednak to właśnie Burgundia jest absolutnym czempionem w dwóch kategoriach: win najwyższej jakości i gigantycznych cen za butelkę. Długa historia winiarstwa w Burgundii Aby dokładnie opisać bogactwo win produkowanych …
Czytaj więcej »Słodkie wino? Nie tylko na deser!
Porto, Sauternes, Riesling, a może Tokaj? Wina deserowe to niezwykle zróżnicowana, a jednak wciąż niedoceniana kategoria trunków. Warto jednak dać jej szansę, bo kieliszek dobrego słodkiego wina może dostarczyć nam całkiem nowych, smakowych doznań. Kluczowa jest wiedza, od czego powinniśmy zacząć. To, co odróżnia wino deserowe od wytrwanych to całkiem …
Czytaj więcej »Bordeaux – region przepełniony winną kulturą
Raczej nie ma na świecie osoby, która pijąc wino, nie usłyszałaby przynajmniej raz o Bordeaux. Chociaż ta nazwa kojarzy się przede wszystkim z czerwonymi, wyrazistymi trunkami, oznacza o wiele więcej. To nie tylko gatunek alkoholu, ale przede wszystkim miejsce, w którym życie toczy się wokół wina! Region Bordeaux – jak …
Czytaj więcej »Różowe wino – do jakich potraw?
Wino czerwone na stałe wpisało się w winiarski krajobraz i jest obecne na półkach każdego sklepu oferującego alkohol. Zwolenników różowego wina też jest coraz więcej i z przyjemnością sięgają oni po ten trunek, kiedy tylko nadarza się ku temu okazja. Wino różowe – początek Wszystko zaczęło się w Prowansji ok. …
Czytaj więcej »Polak, Węgier, dwa bratanki, czyli jak się żyje w kraju nad Balatonem?
Państwo Węgierskie powstało w IX wieku n.e. założone przez wielkiego księcia Árpád. Dzisiaj jest średniej wielkości krajem liczącym ok 10 milionów mieszkańców. Pod względem wielkości Węgry są o 3,3 raza mniejsze od Polski. Stolicą jest Budapeszt a inne ważne miasta to Debreczyn, Szeged, Miskolc, Pecz i Győr. Warszawę i Budapeszt dzieli …
Czytaj więcej »Wino wytrawne – jakie wybrać?
Ciężkie i nadmiernie złożone – takie na pierwszy rzut oka wydają się wina wytrawne. I takie w oczach wielu pozostają, gdy ci nie dają im szans na pełną prezencję swoich możliwości. Wino wytrawne może być także lekkie, orzeźwiające i nieskomplikowane! Jakie wino wytrawne wybrać na początku przygody z tym rodzajem …
Czytaj więcej »