Migrena to jedna z najczęstszych chorób układu nerwowego, o charakterze przewlekłym. Dotyka około 320 mln ludzi na całym świecie (dane WHO), w Polsce 1, 2- 4 mln. Częściej chorują kobiety. Pierwsze objawy mogą wystąpić już w dzieciństwie, rozwój choroby przypada na wiek dojrzały, ze szczytem objawów w 25- 55 r. …
Czytaj więcej »Witarianizm, czyli jemy surowe
Witarianizm zwany również dietą surową nie cieszy się tak dużą popularnością, jak dieta wegańska lub wegetariańska, jednak coraz większa liczba osób zaczyna interesować się wspomnianym sposobem odżywiania. Czym jednak charakteryzuje się dieta witariańska? Głównym jej założeniem jest spożywanie każdego dnia tylko i wyłącznie surowych produktów, co oznacza, iż z wielu …
Czytaj więcej »Które owoce nie pójdą nam w biodra?
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń? – Na początku chciałabym podkreślić, że …
Czytaj więcej »Zioła dobre na wszystko
Moda na zdrowy styl życia i naturalność panuje już od kilku lat. Wraz z racjonalnym żywieniem do łask powróciły zioła- receptury naszych babć krążą na blogach i forach internetowych. Możemy dowiedzieć się z nich jak samodzielnie zrobić maskę do włosów, wywar z jakich roślin pić by poprawić cerę oraz jakie …
Czytaj więcej »Brak witaminy d – organizm bije na alarm!
Gdy w organizmie dzieje się coś niepokojącego, ciało wysyła nam wiele, często niejednoznacznych, sygnałów. Nie wolno lekceważyć żadnego z nich, ponieważ nawet pozornie błahe dolegliwości mogą być oznakami groźnych dla zdrowia i życia chorób. Sygnały alarmowe świadczące o niedoborze witaminy d: Chroniczne zmęczenie; Obniżona odporność; Otyłość brzuszna; Częste urazy kości …
Czytaj więcej »Sok, nektar, napój – czy wiesz, co pijesz?
Półki sklepowe uginają się od przeróżnych soków, nektarów, napojów, w tym wód smakowych. Wszystkie one zachęcają do wypicia, ale czy wszystkie powinniśmy na stałe włączać do codziennej diety? Jak świadomie wybrać najlepszy? Oczywiście najważniejszym źródłem wiedzy powinna być dla nas etykieta, która zawiera informacje o składzie lub sposobie produkcji. Zgodnie …
Czytaj więcej »Witamina młodości, witamina płodności, czyli sekrety witaminy E
Witamina E to grupa związków chemicznych nazywanych tokoferolami. Słynie ze swoich właściwości opóźniających starzenie się skóry, dlatego znalazła powszechne zastosowanie w kosmetologii. Jej niedobór u mężczyzn może prowadzić do bezpłodności. Z tego powodu jest także nazywana witaminą płodności. Chociaż dzienne zapotrzebowanie na wit. E jest niewielkie (wynosi zaledwie 8-13 mg …
Czytaj więcej »Letnie warzywa i owoce, które nawadniają (i nie tylko)
W upalne dni zazwyczaj obficie się pocimy aby schłodzić organizm. W tym czasie szczególnie łatwo zaburzyć poziom wody i elektrolitów w organizmie, co nie znaczy, że musimy w sztuczny sposób uzupełniać niedobory. Letnie stragany zapełniły się świeżymi warzywami i owocami, które nie tylko nas nawodnią, ale i dostarczą nam licznych …
Czytaj więcej »Pokrzywa – pospolita roślina o wielu właściwościach zdrowotnych
Pokrzywa zazwyczaj nie kojarzy się najlepiej – albo z pospolitym chwastem, spotykanym niemal na każdym kroku, albo z przyczyną nieprzyjemnych poparzeń skóry. Nie zapominajmy jednak, że to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych, zawierająca m.in. witaminy oraz antyoksydanty. O korzystnym działaniu składników, które znajdują się w pokrzywach, wiadomo od dawna. Nic …
Czytaj więcej »Nakarmić geny. Jak substancje odżywcze wpływają na przyszłość dziecka?
Na każdym etapie rozwoju, od momentu przygotowania do ciąży, w jej trakcie oraz w okresie karmienia piersią, można mieć wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Te kluczowe momenty to tak zwane okna krytyczne rozwoju, w których istnieje możliwość wpływu na materiał genetyczny. Maksymalną ochronę DNA dziecka można zapewnić m.in. poprzez …
Czytaj więcej »