Sezon na figi to wyjątkowy czas dla wielu miłośników tego owocu. Figi, choć często kojarzone z krajami śródziemnomorskimi, zdobywają coraz większą popularność na całym świecie. Są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto jeść figi i jakie korzyści przynoszą dla zdrowia, ten artykuł jest …
Czytaj więcej »Miód manuka – nowozelandzkie źródło zdrowia
Trudno sobie wyobrazić nasze śniadania czy niektóre potrawy bez udziału miodu. Złocisty przysmak, występujący w tak wielu odmianach, cieszy nasze podniebienie od zarania dziejów. Ale nie tylko. To także skuteczny środek, który pomaga walczyć z różnymi dolegliwościami. W tym względzie szczególną popularność zdobywa jeden gatunek, zdecydowanie droższy, sprowadzany z dalekich …
Czytaj więcej »Ostatnia chwila na szparagi
Jedno z pierwszych wiosennych warzyw, skarbnica witamin i składników mineralnych, a nawet afrodyzjak. Z wody, na parze albo zapiekane – sposobów na ich przyrządzenie jest co niemiara. Jedni uznają tylko zielone, inni – białe. Kto jeszcze nie gotował szparagów, ten musi się spieszyć – do końca sezonu zostało bardzo mało czasu. …
Czytaj więcej »