Jak poprawić swoje zdrowie? Co tak naprawdę ma na nie wpływ? Czy jeśli palimy papierosy, ale mamy dobre geny, możemy być spokojni, że nic nam nie będzie i nadal bujać się w oparach tytoniowego dymu? Jaki w zasadzie jest stosunek czynników genetycznych do naszego stylu życia, jeśli chodzi o wpływ …
Czytaj więcej »Skuteczne i zdrowe odchudzanie – jak to połączyć?
Funkcjonowanie w ciągłym biegu i stresie, natłok spraw zawodowych, siedzący tryb pracy czy permanentne zmęczenie – istnieje wiele czynników, które potrafią skutecznie przeszkadzać w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Często z ich powodu zapominamy o właściwym odżywianiu, co może skutkować zbytnim przybraniem na wadze. Z drugiej strony, nie wszystkie działania odchudzające …
Czytaj więcej »Które owoce nie pójdą nam w biodra?
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń? – Na początku chciałabym podkreślić, że …
Czytaj więcej »Tajemnica długowieczności Hunzów
Medycyna nieustannie się rozwija, dzięki czemu średnia długość życia współczesnych ludzi jest znacznie wyższa niż w przypadku ich przodków. Pomimo tego, duży odsetek obywateli krajów pierwszego świata zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi. Cukrzyca, nadciśnienie czy nowotwory — w Europie te przypadłości są codziennością. Jednak tajemnicze plemię Hunzów, którego przedstawiciele żyją nawet …
Czytaj więcej »Bento – jedz pięknie
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni uczą nas, że nawet z zupełnie przyziemnych przedmiotów, można uczynić maleńkie cuda. Wystarczy przejrzeć jakikolwiek katalog wystawy japońskiej sztuki użytkowej, żeby mieć pewność, że Japończycy lubią otaczać się pięknymi gadżetami. Nie inaczej jest w przypadku jedzenia, w którym estetyka podania, wygląd są równie ważne jak smak …
Czytaj więcej »Jemy coraz mniej chleba
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie i niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa. Problemem jest także niska jakość niektórych produktów. Konsumpcja pieczywa w Polsce spada z roku na …
Czytaj więcej »Anna Lewandowska zdradza sekret diety mistrzów
Anna Lewandowska do swojego menu stara się wybierać takie produkty, które nie tylko zaspokajają głód, lecz przede wszystkim są dla organizmu źródłem substancji odżywczych i wzmacniają jego odporność. Zapewnia, że z niczego nie rezygnuje, a jej dieta bogata jest zarówno w tłuszcze, jak i białka oraz węglowodany. Wszystko jednak z umiarem i w odpowiednich proporcjach. Trenerka jest również zwolenniczką gotowania …
Czytaj więcej »Śniadanie po polsku
Ponad 80 proc. Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i bez niego nie ruszają się z domu. Większość na jedzenie poświęca od 5 do 15 minut. W menu najczęściej królują kanapki, owsianka, musli i owoce. Z badań wynika, że podczas jedzenia Polacy znajdują także czas …
Czytaj więcej »