W polskiej kuchni zadomowiła się dość niedawno, ale trudno sobie wyobrazić, by letnia zapiekanka czy leczo mogły się bez niej obyć. Cukinia, która zawitała do nas prosto ze słonecznej Italii, o swoim gatunkowym rodowodzie daje znać już samą nazwą – „zucchina” to po włosku mała dynia. Jej najpopularniejsza odmiana jest …
Czytaj więcej »Zamknij lato w butelce… słonecznej oliwy
Wakacje trwają. Ogródki i skrzynki balkonowe pełne są aromatycznych, letnich ziół, które stanowią idealny dodatek zarówno do sałatek, ryb, jak i mięs. By cieszyć się ich smakiem jeszcze przez długie miesiące, po tym, jak zawita do nas jesień, wystarczy kilka małych szklanych buteleczek i oliwa. Kto nigdy nie skosztował aromatyzowanej …
Czytaj więcej »Letnia wersja zimowych pierogów, czyli kaczka z melisą, miętą i pomarańczą
Powszechna opinia brzmi – pierogi to idealne danie do przygotowywania w jesienne lub zimowe, długie wieczory. W końcu najpierw trzeba ugotować, potem wystudzić i zmielić farsz (czy to grzybowo- kapuściany, czy mięsny), potem lepić, gotować, lepić, gotować… Poza tym to ciężkie i kaloryczne danie. Udowadniamy, że to nieprawda. Przecież to …
Czytaj więcej »