Kiedy termometry zaczynają wskazywać minusowe temperatury, a zimowa aura staje się coraz bardziej odczuwalna to znak, że należy wprowadzić do menu kilka zmian. Na szczęście roślinna kuchnia i o tej porze roku ma wiele do zaoferowania. Bezmięsne posiłki, tak jak ich tradycyjne odpowiedniki, są nie tylko niezwykle sycące, ale również …
Czytaj więcej »Szukasz zdrowej diety? Sezonowe odżywianie to strzał w dziesiątkę
Ile to razy analizowałaś, którą spośród setek rozmaitych diet wybrać dla siebie? Jeśli restrykcyjne sposoby odżywiania i drakońskie kuracje odchudzające nie są dla Ciebie, istnieje bezpieczne, a co najważniejsze zdrowe rozwiązanie. Wystarczy jedynie dostosować własne menu do zmieniających się pór roku i z fantazją korzystać z sezonowych darów natury, których …
Czytaj więcej »Dynia – królowa jesieni
Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z roku na rok zyskuje coraz większą sympatię gotujących, którzy wykorzystują ją na wiele sposobów, tworząc niepowtarzalne dania i przetwory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których dynia …
Czytaj więcej »Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś
Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis …
Czytaj więcej »Przysmaki kuchni francuskiej
Spośród wszystkich światowych kuchni warto w szczególności zwrócić uwagę na tę francuską, która każdemu Europejczykowi powinna przypaść do gustu, zachwycić bogactwem smaków i aromatów. Warto wiedzieć o tym, że choć każdy francuski region wyróżnia się zupełnie innymi daniami, jednak tymi najpopularniejszymi w całej Francji są oczywiście ślimaki, żabie udka, zupa …
Czytaj więcej »Jak kupować i przygotowywać homary?
Owoce morza cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością, a najsmaczniejszy z nich wszystkich jest homar, który może być przygotowywany na wiele różnych sposobów. Zaliczany jest do skorupiaków i żyje głównie w wodach Morza Północnego, Śródziemnego, a także w Atlantyku. Mięso homara należy do jednego z najsmaczniejszych i pomimo tego, że …
Czytaj więcej »Zupa kalafiorowa – sekret tradycyjnego smaku
Tradycyjna zupa kalafiorowa to danie znane i lubiane we wszystkich polskich domach. Smakuje pysznie nie tylko latem i przywołuje niezapomniane aromaty oraz smaki dzieciństwa. Dodatkowy atut to wyjątkowa łatwość przygotowania, którą od pokoleń doceniają miłośnicy prawdziwej domowej kuchni. Życzymy smacznego! Zupa kalafiorowa – składniki na 4 porcje – 1 mały …
Czytaj więcej »Poznaj zupę gulaszową – tradycyjną potrawę kuchni węgierskiej
Uwielbiasz mięso? Równie mocno kochasz zupy? Teraz możesz połączyć je w jedną doskonałą całość! Zupa gulaszowa, bo o niej mowa, jest wyjątkowo smaczną, wyrazistą i sycącą potrawą, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięs i zup. Przygotowanie tego pysznego dania jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Składniki zdobędziesz bez najmniejszego …
Czytaj więcej »Mini co nieco, czyli smaczna innowacja
Zwykle nie lubimy nudy i rutyny i często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętnie sięgamy w niej po produkty innowacyjne, próbujemy nowych potraw i coraz odważniej łączymy ze sobą smaki. Dzięki temu nasze codzienne menu …
Czytaj więcej »3 zupy fit, które wspomogą Twoją dietę!
Zimowa dieta nie należy do najlżejszych. Z upodobaniem sięgamy po słodkie przekąski, a nasze obiady to prawdziwe bomby kalorii, które podstępnie odkładają się w naszym ciele, tworząc nadprogramowe kilogramy. Jeśli do tego dołożyć święta i karnawał możemy być pewne, że w niedługim czasie nasze ulubione spodnie staną się nieco przyciasne, …
Czytaj więcej »