Odporność to zdolność organizmu do zwalczania chorobotwórczych mikroorganizmów. Dzięki niej rzadziej chorujemy, a jeśli już – szybciej wracamy do zdrowia. Małe dziecko jest szczególnie narażone na infekcje, zwłaszcza zimą. Jak pomóc małemu organizmowi walczyć z infekcjami? Układ odpornościowy człowieka zaczyna rozwijać się już w życiu płodowym, ale jeszcze przez całe …
Czytaj więcej »Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak …
Czytaj więcej »Psia dieta, czyli ABC żywienia czworonogów
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, a o każdego przyjaciela trzeba dbać. Najważniejszym elementem troski o psa jest zapewnienie mu właściwej diety. Co kryje się pod tym pojęciem? Zbilansowana i strawna Psia dieta powinna być zbilansowania czyli zawierać optymalny poziom i proporcje niezbędnych składników. Ważna jest też jej wysoka strawność, czyli …
Czytaj więcej »Menu dla kota
Przeciętny kot powinien jeść ok. 200 gramów karmy mokrej i 20–40 gramów karmy suchej dziennie. Weterynarze podkreślają, że przekarmianie zwierząt świadczy o braku wyobraźni właścicieli. W konsekwencji połowa polskich kotów ma nadwagę, a co za tym idzie – jest narażona na różnego rodzaju choroby. Dlatego nie powinno się ich karmić tylko resztkami ze …
Czytaj więcej »Co twoje dziecko je w przedszkolu?
Jadłospis w polskich żłobkach i przedszkolach rażąco odbiega od standardów zdrowego żywienia. Jest za dużo soli i cukru, a zbyt mało warzyw. Zdaniem ekspertów wynika to głównie z braku wiedzy na temat żywienia dzieci. Zmienić to ma program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, w którym uczestniczy blisko czterysta placówek. 76 proc. z nich już wprowadziło zmiany w jadłospisach …
Czytaj więcej »Jesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych smaków
Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – uważa Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej …
Czytaj więcej »