Prawdopodobnie wiesz, że konsumujemy o wiele za dużo soli. Nowy raport sporządzony na zlecenie rządu USA wskazuje palcem na niektóre zaskakujące źródła soli w diecie. Które produkty sprawiają, że spożywamy zbyt dużo soli? I choć, jak zwykle, warto wziąć pod uwagę zasadnicze różnice pomiędzy sposobem przygotowywania poszczególnych produktów w Polsce …
Czytaj więcej »Jak obniżyć spożycie soli
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać …
Czytaj więcej »Akrylamid – cichy zabójca
Potocznie już uważa się, że potrawy smażone nie są korzystne dla naszego zdrowia. Zazwyczaj zwracamy w tym kontekście uwagę na tłuszcz, który zwiększa kaloryczność potraw. Mięso smażone w głębokim oleju instynktownie odbieramy jako mniej zdrowe, ale już frytki wydają się dość niepozornym grzechem. A to właśnie złociste ziemniaki stanowią źródło …
Czytaj więcej »Co jeść, aby wzmocnić swoją odporność? 12 prostych wskazówek
Niskie temperatury i krótkie dni sprawiają, że większość z nas na przełomie roku najchętniej zapadłaby w zimowy sen, ewentualnie zaległa na kanapie z paczką ciastek i dużym kubkiem gorącej czekolady. Jest nam zimno, często dopada nas apatia, a nawet depresja. To wszystko sprawia, że nasza odporność słabnie i zwiększa się …
Czytaj więcej »Dieta paleo – jemy jak praprzodkowie
Wśród najróżniejszych diet, które zdobywają ostatnio popularność, dieta paleo z pewnością sięga do najdalszych zwyczajów żywieniowych człowieka. Opiera się bowiem na tym, co (przypuszczalnie) jedli i czego unikali nasi przodkowie z okresu paleolitycznego. Zwolennicy tak pojętej diety mówią: zapomnijcie o fast foodach i glutenie, a będziecie wyraźnie zdrowsi. Co człowiek …
Czytaj więcej »Koniec z niezdrowymi przekąskami w szkołach
Dobra wiadomość dla przeciwników niezdrowych przekąsek w sklepikach szkolnych: już od 1. września Ministerstwo Zdrowia wprowadza zakaz ich sprzedawania. Na czarnej liście znalazły się produkty zawierające duże ilości soli, tłuszczu oraz cukru. Zamiast nich uczniowie będą mogli kupić zdrową żywność, owoce i warzywa. 26.08.2015 minister zdrowia podpisał rozporządzenie w sprawie grup …
Czytaj więcej »