Produkty mączne są smaczne i cieszą się ogromną popularnością, choć w ostatnich czasach moda na jedzenie bezglutenowe raczej im nie służy. Wciąż jednak nie brakuje osób, które sięgają po świeże bułeczki, makarony czy przepyszne domowe wypieki. Najlepsza do ich wyrobu będzie zdrowa mąka w Spiżarni Schronisko Smaków, która od ręki …
Czytaj więcej »Pomysły na prezent dla smakosza
Pasje mogą być różne. Jednych fascynuje fotografia, innych motoryzacja, a jeszcze innych kuchnie świata. Podczas kupowania upominków dla bliskich warto nawiązywać do tych pasji. To nie tylko gwarancja trafionego prezentu, ale również znak, że znamy tę osobę doskonale. Co kupić smakoszowi kuchni świata? Gdzie go zabrać z okazji kolejnych urodzin? …
Czytaj więcej »Ekspres do kawy w małej kuchni – jaki sprzęt wybrać?
Posiadacze małej kuchni nie muszą rezygnować z możliwości posiadania ekspresu do kawy. Nowoczesne urządzenia łączą w sobie wysoką funkcjonalność i kompaktowe wymiary. Dzięki takim rozwiązaniom żaden miłośnik kawy nie musi iść na kompromis. Co jeszcze warto wziąć pod uwagę wybierając mały ekspres do kawy? Kompaktowe wymiary Jeszcze do niedawna na …
Czytaj więcej »Top 5 najczęściej zamawianych dań na wynos
Dania na wynos, fast foody i street foody przeżywają obecnie swoją drugą młodość i stają się coraz bardziej popularne – szacuje się, że za kilka lat ponad połowa kupowanego jedzenia będzie zamawiana właśnie przez Internet. Ich szybkie przygotowanie i smak zachęcają coraz więcej osób. Niemniej dań dostępnych na rynku jest …
Czytaj więcej »Kawa Arabica czy może jednak Robusta? Poznaj różnice
Jedni ją uwielbiają i chętnie po nie sięgają już od samego rana, a drudzy stronią od niej jak najdalej i nie są w stanie znieść jej specyficznego smaku – mowa jest tutaj oczywiście o małej czarnej, czyli o kawie. Towarzyszy człowiekowi już od wieków. W przypadku tych mielonych, powstałych ze …
Czytaj więcej »Zdrowo i wygodnie – czyli jakie są zalety korzystania z parowaru?
Odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta jest receptą na zachowanie dobrej kondycji. Zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna i unikanie stresu to recepta na długowieczność. W jaki sposób przyrządzać jedzenie, by było jak najbardziej wartościowe dla naszego organizmu? Gotowanie na parze to najzdrowsza forma obróbki termicznej potraw. Wybór tej metody będzie najlepszym rozwiązaniem dla …
Czytaj więcej »Jak ekspresowo przygotować poranną kawę? Poznaj 3 patenty
Każdy wielbiciel kawy nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia chociaż kilku łyków tego napoju. Dzieje się tak dlatego, że kawa działa energetyzująco, poprawia koncentrację, a nawet wpływa pozytywnie na humor. Przygotowanie porannej kawy przed wyjściem do pracy nieraz stanowi prawdziwe wyzwanie. Co zrobić, aby przyrządzenie czarnego napoju było naprawdę …
Czytaj więcej »Domowa spiżarnia, czyli jak przechowywać zapasy?
Dzięki prawidłowemu przechowywaniu żywności jesteśmy w stanie przedłużyć jej świeżość. Stosowanie się do przyjętych zasad sprawia, że zakupione przez nas produkty nie psują się i nie marnujemy w ten sposób żywności. Jednak czasami zdarza się tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia większych zakupów. Jak więc sprytnie pomieścić to wszystko …
Czytaj więcej »Wróg twojej kuchni i spiżarni – skąd się biorą mole spożywcze i jak z nimi walczyć?
Istnieją różne sytuacje, które mogą nas zmusić do wyrzucenia artykułów spożywczych. Czasem trafiamy na wadliwe produkty, innym razem dochodzi do przekroczenia ich terminu ważności, a jeszcze kiedy indziej – ulegają one zepsuciu na skutek niewłaściwego przechowywania. Ale bywa i tak, że trzeba się z nimi pożegnać, choć w zasadzie nadają …
Czytaj więcej »Wypieki w wersji wege – jakich składników użyć, aby upiec przepyszne ciasto?
Weganizm jest ostatnio bardzo popularny. Dieta wegańska zakłada wykluczenie ze swojego jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jedni przechodzą na nią z powodów ideologicznych, a inni ze względów zdrowotnych. Bez względu na to jaki jest powód naszego przejścia na dietę wegańską, będziemy potrzebować sprawdzonych przepisów na ciasta z produktów pochodzenia roślinnego. …
Czytaj więcej »