Smaki

Sprowadź na swój stół atrakcyjne potrawy kuchni hiszpańskiej!

Hiszpańskie tapas

Kuchnia hiszpańska, choć wydawałoby się że wyjątkowo spójna pod względem kulturowo – geograficznym, jest pełna kontrastów i różnic. Półwysep Iberyjski dzieli się na wiele regionów, które warto poznać pod względem gastronomicznym, gdyż wzajemnie się uzupełniają i każdy smakosz znajdzie w nich swoje wybrane danie. Andaluzja słynie z potraw natury śródziemnomorskiej. …

Czytaj więcej »

Nie tylko co, ale też jak – czyli o zdrowej żywności, jej właściwym przyrządzaniu i przechowywaniu

jedzenie bio organic

Żyjemy w czasach, gdzie zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. Skład i pochodzenie produktu to coś na co w dużym stopniu zwracamy uwagę. Większość firm produkujących żywność idzie w kierunku ograniczenia składu tak, aby zawierał jak najmniej dodatków chemicznych. Co jeść i jak jeść, aby jak najdłużej cieszyć się …

Czytaj więcej »

Przetwory z ogórków: kilka bezcennych porad z notatnika babci

przetwory na zimę

W dzisiejszym szalonym, zabieganym świecie coraz więcej z nas potrzebuje pewnego specyficznego komfortu związanego z powrotem do korzeni. Nasze drogi do takiego stanu są różne, ale często postanawiamy po prostu robić rzeczy, które może nie do końca są konieczne, ale dają niezwykle dużo satysfakcji i swego rodzaju poczucie łączności z …

Czytaj więcej »

Słodkie wypieki… z warzyw!

Ciasto marchewkowe

Warzywa są na topie! Współcześnie robimy z nich nie tylko zupy czy pasztety, ale i pyszne słodkości. W związku z tym przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na ciasta z warzywami, które przyprawią o zawrót głowy. Ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki cukru; 2 szklanki mąki pszennej; 4 jajka; 1 szklanka oleju; 2 …

Czytaj więcej »

Smaczne potrawy z cukinią w roli głównej!

ciasto czekoladowe z cukinii

Cukinia to warzywo, które mieści się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. W zależności od odmian spotykamy ciemnozielone, jasne (nawet żółte) i pasiaste, podłużne i okrągłe. Oczywiście, wszystkie z nich nadają się do wykorzystywania w potrawach zarówno słonych jak i słodkich. To niepozorne warzywo zawiera wiele cennych właściwości …

Czytaj więcej »

Wino wytrawne – jakie wybrać?

Wino wytrawne

Ciężkie i nadmiernie złożone – takie na pierwszy rzut oka wydają się wina wytrawne. I takie w oczach wielu pozostają, gdy ci nie dają im szans na pełną prezencję swoich możliwości. Wino wytrawne może być także lekkie, orzeźwiające i nieskomplikowane! Jakie wino wytrawne wybrać na początku przygody z tym rodzajem …

Czytaj więcej »

Rokitnik: skarb w kosmetykach i w kuchni

rokitnik właściwości zdrowotne

Rokitnik to małe drzewo lub krzew o wielu łodygach, który rośnie zarówno w warunkach dzikich, jak i specjalnie uprawianych. Jest ceniony za cudowne właściwości owoców: małe jagody o jasnopomarańczowym kolorze ze specyficznym kwaśnym smakiem i zapachem ananasa. Rokitnik ma silne właściwości lecznicze. Ze względu na swój unikalny skład, jest stosowany …

Czytaj więcej »

Sałatki nie muszą być nudne! Oto przykłady, które to udowadniają

sałatka warzywna

Lato to idealny czas na przygotowywanie sałatek z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki dodatkowi kilku ciekawych składników już nigdy nie pomyślicie, że takie danie jest nudne. Przedstawiamy przepisy na smaczne, dietetyczne sałatki, które zasmakują każdemu domownikowi i zaskoczą gości, nawet na wykwintnym przyjęciu. Pierwszą sałatką, której powinniście spróbować jest wersja …

Czytaj więcej »

Zaskocz swoją rodzinę niebanalnym obiadem – przygotuj babkę ziemniaczaną!

Smakowita babka ziemniaczana

Prawdziwa babka ziemniaczana powinna mieć złocistą chrupiącą skórkę i lekko kremową konsystencję. Nie jest to typowe danie obiadowe, jednak jeżeli raz jej spróbujesz, na pewno będziesz robiła ją częściej. Jak przygotować wyśmienitą babkę ziemniaczaną? Sprawdź przepis, który zawsze się udaje! Czasami zdarza się, że nie mamy pomysłu na smaczny i …

Czytaj więcej »