Ile to razy analizowałaś, którą spośród setek rozmaitych diet wybrać dla siebie? Jeśli restrykcyjne sposoby odżywiania i drakońskie kuracje odchudzające nie są dla Ciebie, istnieje bezpieczne, a co najważniejsze zdrowe rozwiązanie. Wystarczy jedynie dostosować własne menu do zmieniających się pór roku i z fantazją korzystać z sezonowych darów natury, których …
Czytaj więcej »Umami – poznaj tajemnice piątego smaku
Słodki, słony, gorzki, kwaśny, doskonale znamy te smaki i potrafimy je odróżnić bez zastanowienia. Jednak, czy wiemy jak smakuje umami? Trudny do uchwycenia, delikatny, po prostu inny – dlaczego zasługuje na osobną kategorię? Jak go rozpoznać i które produkty zawierają go najwięcej? Umami Umami to piąty (obok słodkiego, słonego, kwaśnego …
Czytaj więcej »Jak przygotować w domu ocet jabłkowy i do czego można go używać?
Z całych jabłek możemy przygotować ocet jabłkowy, dlatego nie martwmy się, jeśli nie mamy co robić z resztkami skórek i rdzeni. Jabłka ekologiczne są idealnego do takiego octu, szczególnie jeśli będziemy używać skórek. Korzyści ze stosowania octu jabłkowego Ocet jabłkowy ma wiele zdrowych zastosowań. Powstaje przez fermentację i zawiera dużo …
Czytaj więcej »Antynowotworowe przyprawy
Choroby nowotworowe to w dzisiejszych czasach udręka dużej części populacji. Warto jednak wiedzieć o tym, że istnieje kilka sposobów na to, aby zmniejszyć podatność organizmu na proces rozwoju nowotworów. Oczywiście na pierwszym miejscu mieści się profilaktyka, z odpowiednią dietą na jednym z ważniejszych miejsc, w której nie powinno zabraknąć nie …
Czytaj więcej »Dynia – królowa jesieni
Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z roku na rok zyskuje coraz większą sympatię gotujących, którzy wykorzystują ją na wiele sposobów, tworząc niepowtarzalne dania i przetwory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których dynia …
Czytaj więcej »Dobre, bo domowe: jak upiec chleb?
Domowy wyrób chleba przez wiele osób uważany jest za skomplikowany. Tymczasem samodzielne upieczenie chleba jest w rzeczywistości łatwe, wymaga jedynie cierpliwości i odpowiedniej ilości czasu. Chleb pieczony w domy pięknie pachnie, jest bardzo smaczny i chrupiący. Nie zawiera żadnych polepszaczy i konserwantów. Kto choć raz spróbuje takiego wypieku, będzie już zawsze przygotowywał chleb w domu. Chleb na drożdżach Najłatwiejszy i najszybszy do upieczenia jest chleb na drożdżach. …
Czytaj więcej »Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe
Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje wielu dietetyków, którzy uważają je za istotny element diet odchudzających. Przede wszystkim masło orzechowe stanowi ciekawe, ale i zdrowe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Czy masło orzechowe odchudza? Właściwości masła orzechowego W opozycji do popularnych kremów czekoladowych …
Czytaj więcej »Pizza na ostro czy słodko? Po której stronie jesteś?
Tam, gdzie jest wybór, tam zawsze znajdą się zwolennicy różnych rozwiązań. Nie inaczej jest w przypadku pizzy. Swoich zwolenników mają zarówno placki pikantne, jak i te z dodatkiem słodkich owoców. Po które z nich sięgamy najczęściej? Pizza – jaki smak wybierzesz? Jeśli słyszymy słowo pizza, to naszym pierwszym skojarzeniem jest …
Czytaj więcej »Letnie przetwory: na jesień i na zimę
Owocowe i warzywne dobrodziejstwa lata można zatrzymać na dłużej. Wiedziały to już nasze solidne i zapobiegliwe babcie, które całe sierpnie poświęcały myciu słoików, kiszeniu ogórków, smażeniu konfitur i robieniu wszelkiego rodzaju marmolad. Dziś słoiki do przetworów można po prostu kupić i odświeżyć, wyparzając je w piekarniku, więc sprawa stała się …
Czytaj więcej »Jak zrobić perfekcyjny omlet?
W dobrym omlecie jest trochę magii – sposób, w jaki kilka jaj i szczypta soli może w niecałą minutę zmienić się w coś pysznego. Lekki, ale bogaty w smak, szybki, ale sycący – omlet to najlepszy z najprostszych posiłków. Podobnie jak w przypadku wszystkich bardzo prostych rzeczy, omlet przyciąga pewną …
Czytaj więcej »