Lubisz pizzę? Nic w tym dziwnego! Smaczne danie rodem ze słonecznych Włoch to doskonała przekąska na mniejszy i większy głód. A co najważniejsze – możesz się nią podzielić z przyjaciółmi. Masz ochotę ponownie jej skosztować? Jeśli tak, wybierz wersję, która pozwoli Tobie i Twoim bliskim prawdziwą kulinarną przygodę. Oto kilka …
Czytaj więcej »Kuchnia koreańska: jak zrobić pyszne kimchi
Kimchi to tradycyjna potrawa koreańska, która ze względu na liczne walory zdrowotne coraz bardziej zachwyca świat. Może być przystawką albo dodatkiem do najróżniejszych dań. Zawiera kiszone warzywa, głównie kapustę pekińską, której wyjątkowy smak i aromat uzyskuje się poprzez dodanie ostrych przypraw. Koreańczycy przygotowują spore ilości kimchi na całą zimę i …
Czytaj więcej »Czym jest dieta frutariańska?
Dieta frutariańska to bardzo restrykcyjna dieta, ponieważ zakłada on spożywanie wyłącznie owoców, które wprawdzie stanowią bogactwo witamin oraz minerałów, jednak warto mieć świadomość tego, że zawierają one również spore ilości cukru, który niestety nie należy do najzdrowszych składników. Wiele osób zastanawia się nad ty, czy dieta frutariańska wpływa korzystnie na …
Czytaj więcej »Niezawodne jesienne nalewki
Jesienne nalewki to chwila radości i przypomnienie słonecznych dni sprzed kilku miesięcy. Pozwala się zrelaksować oraz skutecznie odpycha jesienne chłody. W lato warto wziąć się za samodzielne sporządzenie kilku prostych nalewek, nie wymagają one wielkiej wiedzy, ani konieczności nabywania specjalistycznego sprzętu. Proste przepisy znajdujące się w sieci jest w stanie …
Czytaj więcej »Pomysł na lekką i szybką przekąskę – Sałatka z cukinią i rukolą
Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami! Sałatka z cukinią i rukolą Składniki: garść liści sałaty – mytej Rukoli (np. marki Eisberg) 1 cukinia …
Czytaj więcej »Zdrowe i proste pomysły na drugie śniadanie
W społeczeństwie rośnie świadomość tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Wiele osób łączy komponowanie pełnowartościowych posiłków z aktywnością fizyczną, która pozytywnie wpływa na wygląd ciała i samopoczucie. Zdarza się jednak tak, że mimo chęci przygotowywania zdrowych dań, nie mamy już pomysłów na tworzenie nowych propozycji w naszym domowych menu. Alternatywa …
Czytaj więcej »Proste i smaczne desery z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego wielbiciele tego specyficznego cierpko-słodkiego warzywa muszą się spieszyć, by zdążyć nacieszyć się jego niebywałymi walorami smakowymi. Z rabarbaru można przygotowywać przetwory i kompoty, ale najczęściej wykorzystuje się go do deserów. Rabarbar pod kruszonką Jest to jeden z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu deserów z …
Czytaj więcej »Kilka pomysłów na dania ze szparagami
Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami. Szparagi z tartą bułką i parmezanem Przed przystąpieniem …
Czytaj więcej »Grill gorszy niż smog?
Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA. Produkty, w których przekroczone są bezpieczne normy szkodliwych substancji, nie powinny być sprzedawane. Trzeba …
Czytaj więcej »Tofu – do czego przydaje się w kuchni
Tofu to rodzaj sera wykonanego z mleka sojowego. Dla wegan i wegetarian stanowi zamiennik klasycznego twarożku, a dzięki temu, że tofu występuje w kilku odmianach, można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów stanowi wartościowy dodatek do posiłku. Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co …
Czytaj więcej »