Sól to jedna z najbardziej podstawowych przypraw, której nie powinno zabraknąć w kuchni. Oprócz tradycyjnej białej soli, po którą sięgamy przygotowując większość domowych posiłków – występuje także w wielu innych odmianach. Poszczególne jej rodzaje różnią się między sobą pochodzeniem, gramaturą, kolorem oraz zastosowaniem. Warto dowiedzieć się, jakie rodzaje soli kuchennej …
Czytaj więcej »Mieszanki przypraw w polskiej kuchni
Polacy coraz większą wagę przywiązują to tego, co jedzą. Podczas zakupów sprawdzają skład kupowanych produktów, zawartość tłuszczów, węglowodanów, użytych barwników i konserwantów. Coraz większą wagę przywiązują także do smaku posiłków, na które bez wątpienia ogromny wpływ mają użyte mieszanki przypraw. Zioła prowansalskie i przyprawa pięciu smaków Przyprawy w kuchni polskiej …
Czytaj więcej »Jak przyrządzić krewetki?
Krewetki – jedni je kochają, inni nienawidzą, ale nie można im odmówić uroku. Różowe, rumiane i aromatyczne, jeśli są odpowiednio przyrządzone, potrafią zachwycić zarówno wyglądem, jak i smakiem. Podstawą w przygotowaniu potraw z krewetkami są odpowiednie dodatki. W jaki sposób przyrządzić krewetki? Krewetki to jeden z najpopularniejszych owoców morza oraz …
Czytaj więcej »Pomysły na przekąski na różne okazje
Przekąski to nieodłączny element każdego spotkania, imprezy, wydarzenia. Jest bardzo wiele opcji, jeśli chodzi o drobne, imprezowe smakołyki, jednak wiele osób szuka pomysłów na nowe dania. Warto pamiętać, że poczęstunek powinien być dostosowany do okazji oraz preferencji gości. Pyszne przekąski sprawdzają się nie tylko na wielkie imprezy, ale także do …
Czytaj więcej »Czy papier do pieczenia jest idealny do wypieków? – Sprawdzamy!
Papier do pieczenia posiada szereg właściwości, które czynią go idealnym produktem do pieczenia domowych ciast w piekarniku. Jest odporny na wysokie temperatury, nie przywiera do wypieków, jest bezwonny i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Idealnie nadaje się do wypieków domowych, ale jest także niezbędnym wyposażeniem piekarni. Za co jeszcze …
Czytaj więcej »Kilka najciekawszych trendów kulinarnych na 2022 rok
Prognozy kulinarne na 2022 r. są wyjątkowo optymistyczne! Dwa lata pandemii i zamknięcia w domach spowodowało, że Polacy zmuszeni zostali do samodzielnego przygotowywania różnego rodzaju potraw, czy to na co dzień, czy też na różne wyjątkowe okazje. W kuchni zapanowała swoboda, a na talerzach zaczęły pojawiać się improwizowane potrawy. Sztywny …
Czytaj więcej »Ketchupy – na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Jakiego gotowego sosu nie może zabraknąć w kuchni? Ketchupu! To nie tylko idealny dodatek do kanapek, zapiekanek i innych przekąsek, ale również świetna baza dla sosów czy zup. Ketchup lubi w zasadzie każdy. Jest uniwersalnym i sprawdzonym sosem, bez którego trudno wyobrazić sobie danie z grilla, frytki czy hot-doga. Na …
Czytaj więcej »Bordeaux – region przepełniony winną kulturą
Raczej nie ma na świecie osoby, która pijąc wino, nie usłyszałaby przynajmniej raz o Bordeaux. Chociaż ta nazwa kojarzy się przede wszystkim z czerwonymi, wyrazistymi trunkami, oznacza o wiele więcej. To nie tylko gatunek alkoholu, ale przede wszystkim miejsce, w którym życie toczy się wokół wina! Region Bordeaux – jak …
Czytaj więcej »Wędzenie jedzenia – dlaczego warto?
Sposobów przygotowywania jedzenia jest wiele. W zależności od okazji czy ochoty można np. smażyć, suszyć czy gotować różnego rodzaju potrawy. Coraz częściej spotykamy się także z jedną z najstarszych metod przyrządzania dań – wędzeniem. Dlaczego tak się dzieje? Przyszła moda na taki sposób spędzania wolnego czasu czy ludzie zaczęli doceniać …
Czytaj więcej »Matcha – co warto wiedzieć o zielonej herbacie rodem z Japonii?
Matcha jest japońskim napojem i oznacza „herbatę w proszku”. To jeden z gatunków zielonych herbat. Jej niewątpliwe właściwości prozdrowotne sprawiają, że cieszy się ona uznaniem w coraz szerszych kręgach. Jak ona działa? Dla kogo jest przeznaczona? Czym charakteryzuje się matcha? Jej wyjątkowość rozpoczyna się od samego sposobu uprawy. Już na …
Czytaj więcej »