Smaki

Pierwszy raz robisz domowy dżem? Sprawdź te wskazówki

dżem truskawkowy z rabarbarem

Masz ochotę na słodkie śniadanie albo kolację? Marzą Ci się wypełnione owocami naleśniki albo chrupiące tosty, ale skończyły Ci się zapasy? Nie musisz wcale pędzić do sklepu ani rezygnować ze swoich zachcianek! Przepisy na domowe przetwory wcale nie są trudne – wystarczy znać kilka podstawowych wskazówek. Sprawdź, jak zrobić dżem i …

Czytaj więcej »

Wiosenne ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem i truskawkami

Wiosna jest idealnym czasem, żeby upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych, żeby przyrządzić to apetyczne wiosenne ciasto. W tym artykule poznasz prosty, sprawdzony i smaczny przepis na ciasto z rabarbarem, a także dowiesz się, dlaczego warto jeść to warzywo! Rabarbar – dlaczego warto go …

Czytaj więcej »

Nalewka z zielonych orzechów – przepis

nalewka z zielonych orzechów

Nalewka z orzecha włoskiego to prosty do przygotowania trunek, który poza wyjątkowym smakiem zaskakuje także szeregiem właściwości prozdrowotnych. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się orzechy włoskie, które muszą zostać zebrane w odpowiednim czasie wzrostu. Dzięki temu zabiegowi można wydobyć z nich substancje działające leczniczo, skuteczne m.in. w kłopotach żołądkowych. Jak przygotować …

Czytaj więcej »

Jak prawidłowo pić koniak?

kieliszek koniaku

Jest to trunek, który w opinii wielu osób uchodzi za elitarny alkohol wyższych sfer. Oznacza to, że na każdym etapie obcowania z tym alkoholem obowiązuje pewna etykieta i odpowiednia kolejność podejmowanych czynności: od jego produkcji, aż po konsumpcję. Krótka historia wody życia Wiele osób zadaje sobie pytanie o to, czym …

Czytaj więcej »

Formy do pieczenia – na co dzień czy od święta?

Domowe ciastka. Świąteczne domowe wypieki.

Przygody kuchenne zaczynamy w pierwszych latach życia. Wspólne pieczenie aromatycznych ciast i potraw to jeden z najlepszych sposobów na wspólne spędzanie czasu. Odpowiednie wyposażenie w kuchni to podstawa komfortowego i przede wszystkim owocnego kucharzenia. Formy do pieczenia to bardzo ważny akcesorium kuchenne, które powinna mieć każda perfekcyjna Pani domu. Formy …

Czytaj więcej »

Doskonały pomysł na zdrowe śniadanie i kolację!

kolorowe pasty warzywne

Znudziły Ci się zwyczajne kanapki z serami lub wędliną? Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe kanapki dla całej rodziny? Kolorowe pasty warzywne będą dla Ciebie wymarzonym rozwiązaniem. Z czym je spożywać i jakie pasty znajdziemy na rynku? Zdrowe warzywa zamknięte w słoiku Pasty do smarowania kanapek to prosty i sprawdzony …

Czytaj więcej »

Jak odżywiać się wiosną?

acai bowl

Nasza dieta zmienia się zazwyczaj w zależności od pory roku. Duży wpływ na naszą dietę ma bowiem dostęp do świeżych warzyw i owoców. Wiosną i latem, gdy w naszych ogródkach pojawiają się świeże warzywa i owoce, chętniej sięgamy po nieco bardziej skomplikowane, ale bogate w składniki odżywcze dania. Oto nasze …

Czytaj więcej »

Jakie są różnice między szampanem a winem musującym?

toast różnymi rodzajami wina

W języku potocznym właściwie każde wino musujące nazywa się szampanem. Prawda jest jednak taka, że większość trunków z bąbelkami nie spełnia kryteriów, które musi spełnić prawdziwy szampan. Już teraz dowiedz się, jakie są różnice między szampanem a winem musującym. Najlepsze wino do toastów Trudno wyobrazić sobie specjalną okazję bez wzniesienia …

Czytaj więcej »

Sos teriyaki – jak smakuje i z jakimi daniami go jeść?

Kurczak teriyaki

Coraz większa dostępność produktów kulinarnych z całego świata przeobraża nasze upodobania kulinarne. Chętnie sięgamy po dania z Azji, Hiszpanii czy krajów Ameryki Południowej. Modyfikujemy również sprawdzone przepisy, sięgając choćby po orientalne przyprawy. Uznanie zyskuje sobie m.in. sos teriyaki. Odkryj smaki Azji Istotę sosu teriyaki skrywa już jego nazwa. „Teri” oznacza …

Czytaj więcej »

Pączki, faworki, róże karnawałowe – pyszne przepisy na ostatki

pączki na tłusty czwartek

Ostatki to ostatni dzień przed Wielkim Postem, kiedy możemy pozwolić sobie na chwilę słodkiej rozpusty. Chociaż internet kusi różnorodnością przepisów, warto wybrać tradycyjne smakołyki, które piekły kiedyś nasze babcie i mamy, ze względu na ich wysokie walory smakowe i łatwo dostępne składniki. W tym okresie przedświątecznym na stołach królowały przede …

Czytaj więcej »