Onkolodzy obwieszczają przełom w leczeniu chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca, który odpowiada za 85 proc. zachorowań na nowotwór płuca. Badania kliniczne wykazały, że atezolizumab – nowa cząsteczka, która pobudza do działania układ odpornościowy pacjenta, jest znacznie skuteczniejsza niż chemioterapia. W porównaniu do dotychczas stosowanego sposobu leczenia wykazała wydłużenie życia chorych nawet …
Czytaj więcej »5 zdrowych tłuszczowych wskazówek na Święta
Jak jeść zdrowo kiedy tradycyjne świąteczne menu obfituje w tłuszcze? Wbrew pozorom recepta tkwi nie tylko w umiarze. Ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” – dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia podaje kilka wskazówek, które pozwolą podnieść walory zdrowotne bożonarodzeniowych dań i ograniczyć przy tym spożycie …
Czytaj więcej »Rośnie odsetek nieszczepionych dzieci
Odsetek zaszczepionych osób w Polsce sięga 95 proc. Od kilku lat można jednak zaobserwować tendencję spadkową. Co roku o 40 proc. rośnie liczba nieszczepionych dzieci. Warto ufać lekarzom, a nie szamanom – przekonuje Jarosław Pinkas, wiceminister zdrowia i podkreśla, że to właśnie szczepieniom dzieci zawdzięczają zdrowie. Chronią one także dorosłych przed chorobami zakaźnymi. Niektóre …
Czytaj więcej »Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?
Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność …
Czytaj więcej »5 egzotycznych sposobów na wzmocnienie odporności
Od syropu z cebuli przez koktajl na czosnku, mleku i miodzie aż po kompres ze smalcu i spirytusu – w polskiej tradycji nie brakuje zwariowanych domowych sposobów na batalię z przeziębieniem. Nie jesteśmy w tym zakresie osamotnieni. Każda kultura może się bowiem pochwalić własnymi osiągnięciami na polu ludowej medycyny. Oto …
Czytaj więcej »Czy schizofrenia musi wykluczać z życia?
Na schizofrenię choruje ok. 400 tys. osób, przy czym połowa pozostaje niezdiagnozowana i nie otrzymuje właściwego leczenia. Najczęściej są to bardzo młodzi ludzie. Większość z nich mogłaby prowadzić normalne życie, także zawodowe. Po zdiagnozowaniu zaledwie 15 proc. chorych pozostaje na rynku pracy, a 61 proc. pacjentów przechodzi na rentę. Polskich pacjentów nie stać …
Czytaj więcej »Co wybrać, a czego unikać, kiedy wieczorem dopadnie nas głód?
Każdy zna to uczucie, gdy po paru godzinach od kolacji myśli zaczynają krążyć wokół lodówki. Oczywiście wiadomo, że na 2-3 godziny przed snem najlepiej nic już nie jeść. Na jakie przekąski możemy sobie jednak pozwolić, jeśli czujemy, że żołądek zaczyna dopominać się o swoje? Radzi Adriana Szulińska, dietetyk LightBox. Warzywa …
Czytaj więcej »Jak pozbyć się mokrego kaszlu?
Wielkimi krokami nadchodzi okres zimowo-świąteczny, a wraz z nim charakterystyczne dla naszego klimatu przymrozki. Miło popatrzeć na śnieg i usiąść przy wigilijnym stole, gdy szron zdobi okna, ale nasza odporność wystawiana jest na próbę. Przyjrzyjmy się więc jednej z najbardziej dokuczliwych objawów przeziębienia i grypy. Rodzaje kaszlu Kaszel sam w …
Czytaj więcej »Medyczna marihuana legalna? W Sejmie są dwa projekty ustaw
Od kilku miesięcy polscy pacjenci mogą sprowadzać z zagranicy leki zawierające medyczną marihuanę i występować z wnioskiem o ich refundację do Ministerstwa Zdrowia. W Sejmie leżą dwa projekty dotyczące powszechnej legalizacji tej substancji do celów medycznych. Zdaniem ekspertów dostęp do niej powinni mieć zwłaszcza chorzy m.in. na nowotwory i schorzenia neurologiczne. Wątek legalizacji medycznej marihuany …
Czytaj więcej »Jak wygląda prawidłowa mikroflora jelitowa?
Wzdęcia, biegunki, a nawet spadek odporności i uczucie zmęczenia może być wynikiem zaburzenia mikroflory jelitowej. Co trzeba o niej wiedzieć, żeby zapewnić sobie zdrowie i doskonałe samopoczucie? Prawidłowa mikroflora jelitowa – dlaczego jest ważna? Mikroflorę jelitową tworzą mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby i drożdże. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nie …
Czytaj więcej »