Zdrowie

UOKiK przestrzega: czytajmy etykiety masła

Etykiety masła

Masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego, a dozwolone dodatki to jedynie beta-karoten oraz sól. W sklepach są również dostępne masła roślinne, które w rzeczywistości są margaryną, a także produkty o innych podobnych nazwach, które mogą wprowadzać w błąd. Dlatego konsumenci powinni uważnie czytać etykiety, szczególnie wtedy, gdy cena towaru jest …

Czytaj więcej »

Przebojowy cross trening – krótko a intensywnie

Cross trening z ketlami

Ten rok zdecydowanie będzie należał do cross treningu. Unikatowy trening funkcjonalny zdecydowanie różni się od innych metod aktywności fizycznej przede wszystkim tym, że podczas ćwiczeń angażowane są wszystkie partie mięśni. Pół godziny tego typu ćwiczeń trzy razy w tygodniu zdecydowanie poprawia kondycję, redukuje tkankę tłuszczową i usprawnia pracę układu krążeniowo-oddechowego. – Cross …

Czytaj więcej »

Skuteczne sposoby na ból menstruacyjny

Kobieta z bólem brzucha

Menstruacja, zwana również miesiączkowaniem to w pełni naturalny, fizjologiczny proces, który towarzyszy kobietom od okresu dojrzewania, aż do menopauzy. Niestety, bardzo często ten naturalny proces wywołuje u kobiet silne bóle brzucha i wiele innych przykrych dolegliwości. Bóle w okolicy brzucha i podbrzusza są sygnałem zbliżającego się krwawienia. W ciągu pierwszej …

Czytaj więcej »

Wierzysz w detoks dzięki diecie? Mamy dla ciebie złą wiadomość

Detoks warzywny to bzdura

Diety odtruwające czy detoksykujące to nic innego jak chwilowa zmiana sposobu odżywiania się oparta na koktajlach owocowo-warzywnych, suplementach czy głodówkach. Co prawda przyczyniają się one do zrzucenia zbędnych kilogramów, ale nie są typowym detoksem, a wręcz przeciwnie – zamiast oczyszczenia organizmu, można go podtruć. Deficyt kaloryczny prowadzi bowiem do uwolnienia się …

Czytaj więcej »

Gluten – przyjaciel czy wróg?

Chleb gluten w diecie

„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem …

Czytaj więcej »

Nowa super dieta, czyli co wiedzą Szwedzi?

Nowa dieta szwedzka zasady i ograniczenia

Po diecie kopenhaskiej, co do której żywieniowcy mieli sporo zastrzeżeń, przychodzi czas na nową, odświeżoną wersję odchudzania po szwedzku. Kluczem do sukcesu jest ograniczenie węglowodanów i nastawienie się w odżywianiu na tłuszcze i białko. Zamiast szczegółowego, restrykcyjnego kilkunastodniowego jadłospisu, mamy zbiór ogólnych wytycznych. Tak pojęte podejście do diety, oprócz korzystnego …

Czytaj więcej »

Jak zaoszczędzić 200 zł miesięcznie, czyli 10 sposobów na mądre gospodarowanie żywnością

Jak nie marnować jedzenia

Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na …

Czytaj więcej »

Zioła, czyli naturalne sposoby na niestrawność

Ziołowa herbata

Tłuste i ciężkie jedzenie to główne przyczyny niestrawności. Ilość jedzenia też nie jest bez znaczenia. A połączenie niezdrowych potraw z ich nadmiarem to mieszanka wybuchowa. Nie trzeba długo czekać, by poczuć bunt przepracowanego żołądka. Całe to uczucie ciężkości, a także senność czy rozdrażnienie, które dopada nas jeszcze przy stole to …

Czytaj więcej »

Rak trzustki – podstępny zabójca

Rak trzustki choroba cywilizacyjna

Zachorowalność na raka trzustki w Polsce w ciągu ostatnich 30 lat wzrosła prawie dwukrotnie. To jeden z najbardziej niebezpiecznych nowotworów złośliwych. Tylko 5 proc. chorych przeżywa 5 lat od momentu postawienia diagnozy, ponad 80 proc. umiera w ciągu roku. Nowoczesne leki są w stanie wydłużyć życie pacjentów o kilka miesięcy i znacznie poprawić jego komfort. W …

Czytaj więcej »

Fakty i mity o jajkach

Jajka fakty i mity

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek …

Czytaj więcej »