Bez czarny to roślina synantropijna, czyli towarzysząca człowiekowi od wieków. Dowody na to – w postaci nasionek bzu znalezionych w wykopaliskach – pochodzą z czasów epoki kamiennej. W medycynie ludowej stosowany jako remedium na wiele dolegliwości, ze względu na swoje niezwykłe wartości prozdrowotne, w niektórych kulturach traktowany był wręcz jako “święty”. Nieco zapomniany, ostatnio wraca do łask dzięki zainteresowaniu ekologią oraz zwrotem w stronę natury. Na całe szczęście, ponieważ naprawdę trudno przecenić jego właściwości lecznicze, kosmetyczne i walory smakowe.
Korzyści ze stosowania czarnego bzu
Kwiaty bzu czarnego posiadają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, które warto wykorzystać. Należy jednak pamiętać, że czarny bez obfituje także w prunazynę i sambunigrynę, które podrażniają ludzki przewód pokarmowy. Dlatego przygotowuje się z niego syropy, wina, nalewki, ocet i oleje. Z punktu widzenia medycyny również owoce mają cenne właściwości, ale surowe owoce czarnego bzu są dla człowieka trujące i mogą być spożywane tylko po odpowiedniej obróbce. Lecznicze właściwości czarnego bzu wynikają z obecności w nim wielu cennych substancji. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, beta karoten i minerały takie jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Występują w nim również pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk. Kwiaty zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki i triterpeny.
Wykazują one działanie m.in.:
- wykrztuśne
- przeciwgorączkowe
- napotne
- moczopędne
- oczyszczające organizm
- przeciwwirusowe
W owocach znajdziemy więcej witaminy C oraz prowitaminy A, kwasy owocowe i antocyjany, które mają silne działanie antyoksydacyjne.
Owoce wykazują działanie m.in.:
- przeczyszczające
- regulujące trawienie
- chroniące przed promieniowaniem UV
- moczopędne
- antywirusowe
- łagodnie przeciwbólowe
Warto wspomnieć o właściwościach pielęgnacyjnych bzu czarnego. Olejek na jego bazie to doskonały środek zwalczający cellulit. Wmasowany w ciało lub dodany do kąpieli pomoże uelastycznić i nadać zdrowego wygląd skórze. Dzięki przeciwzapalnym właściwościom napar z bzu pomoże uporać się z niedoskonałościami cery, takimi jak wągry czy lekkie zmiany trądzikowe.
Jak zbierać, przechowywać i przetwarzać czarny bez?
- kwiaty z 20-40 baldachów zalewamy syropem otrzymanym przez zagotowanie 1 kg cukru z 1 litrem wody i plastrami cytryny i pozostawiamy na 2 dni, mieszając raz dziennie po czym filtrujemy i zagotowujemy sok przed przelaniem do wyparzonych butelek
Natomiast z owoców przygotujemy pyszne powidła:
- gotujemy 1 kg owoców z około 400 g cukru i odrobiną wody oraz soku z cytryny do otrzymania odpowiedniej konsystencji
Warto wprowadzić tą cenną roślinę do naszego menu i korzystać z jej cudownych właściwości. Godne polecenia są inne przysmaki przygotowane na bazie czarnego bzu jak: soki, konfitury czy kwiaty smażone w cieście. Jeżeli nie uda nam się zrobić własnoręcznie przetworów, zawsze możemy zaopatrzyć się w gotowe herbatki z kwiatów czy preparaty zawierające ekstrakty z owoców.
MWO