Niewłaściwa dieta, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, duża nadwaga i otyłość utrudniające normalne funkcjonowanie, nadmiar tłuszczu w organizmie sprawiają, że bezustannie wzrasta liczba osób w różnym wieku, zarówno kobiet jak i mężczyzn, u których niespodziewanie pojawia się i rozwija w błyskawicznym tempie rozwija cukrzyca, głównie typu II (zwana powszechnie insulinoniezależną). Dodatkowym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowań jest również wiek, płeć oraz niestety uwarunkowania genetyczne.
Cukrzyca i jej objawy
Cukrzyca, uznawana przez lekarzy i dietetyków za kolejną chorobę cywilizacyjną współczesnego społeczeństwa, należy do poważnych, przewlekłych chorób metabolicznych, charakteryzuje się nie tylko zaburzeniami wydzielania lub funkcjonowania insuliny (ważnego hormonu wytwarzanego przez trzustkę), ale również nieprawidłową przemianą węglowodanów, tłuszczów i białek. Niedobór insuliny w organizmie powoduje tzw. hiperglikemię, która oznacza zwiększenie stężenia glukozy we krwi, a także pojawienie się glukozy w wydalanym moczu. Charakterystycznym, najbardziej rozpoznawalnym objawem cukrzycy jest znacznie podwyższony poziom cukru we krwi. Do innych, typowych objawów choroby należą również: duże pragnienie i częste oddawanie moczu, zwiększony apetyt przy jednoczesnym spadku masy ciała, znużenie, zmęczenie, ogólne osłabienie, obniżona odporność organizmu, apatia, pogorszenie wzroku. Długotrwała i nieleczona hiperglikemia powoduje uszkodzenie, oraz zaburzenie funkcjonowania oraz niewydolność różnych organów i narządów, a w szczególności oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Przygotowywanie posiłków
Ogromne znaczenie ma również sposób przygotowania poszczególnych posiłków, stąd też należy unikać przede wszystkim tłustych potraw smażonych. Doskonałym rozwiązaniem dla osób, zmagających się z hiperglikemią, jest zakup wysokiej jakości naczyń (np. parowarów i szybkowarów marki Philipiak), umożliwiających gotowanie i duszenie na parze lub bez użycia wody, soli i tłuszczu, dzięki czemu potrawy zachowują witaminy i minerały, a jednocześnie są pożywne, sycące i smaczne. Wybór odpowiednich naczyń do przygotowania zdrowych, dietetycznych posiłków może stanowić nie lada wyzwanie, dlatego każdy cukrzyk powinien poznać prawdziwe opinie o garnkach Philipiak znanych i cenionych pasjonatów gotowania lub innych cukrzyków, którzy zaryzykowali i zainwestowali w naczynia Philipiak.
Leczenie cukrzycy
Podstawę w leczeniu cukrzycy typu II oraz zapobieganiu niebezpiecznym dla zdrowia i życia powikłaniom stanowi przede wszystkim samokontrola, polegająca na systematycznym mierzeniu stężenia glukozy we krwi na czczo i po każdym posiłku jak również przyjmowanie odpowiednich leków obniżających poziom cukru we krwi. W bardziej zaawansowanym stadium choroby koniecznością stają się zastrzyki z insuliną.
Dieta cukrzycowa
Kluczową rolę w procesie leczenia hiperglikemii odgrywa również właściwie zbilansowana dieta, oparta na kilku posiłkach podstawowych i uzupełniających (w sumie około 6- 8 posiłków w ciągu dnia) spożywanych o stałych porach i ustalana indywidualnie z diabetologiem, dostosowana do wieku, płci, masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej, innych chorób i preferencji żywieniowych danej osoby. W menu cukrzyka powinny znaleźć się odpowiednie proporcje węglowodanów złożonych (np. pieczywo wielozbożowe, razowe, gruboziarniste kasze, płatki zbożowe owsiane lub jęczmienne, brązowy ryż, makaron z mąki razowej), tłuszczów i białka.
Rygorystyczne przestrzeganie zasad żywieniowych, zalecanych przez lekarza, nie tylko zapewnia utrzymanie na odpowiednim poziomie zarówno stężenia glukozy jak i ciśnienia tętniczego, ale również umożliwia zachowanie dobrego samopoczucia.
Materiał partnera zewnętrznego