Imbir to dosyć charakterystyczna przyprawa, która każdej potrawie nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. O ile na świecie możemy znaleźć ponad 140 gatunków tej rośliny, o tyle najbardziej popularną i najczęściej wykorzystywaną odmianą jest imbir lekarski. Dlaczego jednak powinniśmy wprowadzić do swojego codziennego menu imbir i w jakiej postaci najlepiej go zakupić?
Skarbnica wartości odżywczych
Imbir to bardzo aromatyczna roślina z nieco słodką i drzewną nutą co zawdzięcza przede wszystkim tzw. zingiberolowi, czyli składnikowi olejku eterycznego. Wśród cennych dla naszego zdrowia substancji znajdujących się w imbirze możemy znaleźć przede wszystkim błonnik, witaminy (A, C, E, K, z grupy B), pierwiastki (magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, cynk, potas), nienasycone kwasy tłuszczowe oraz substancje żywicowe.
Właściwości lecznicze imbiru
Imbir z uwagi na zawartość wspomnianych powyżej substancji wykazuje szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości leczniczych, dlatego też powinniśmy na stałe wprowadzić tę niezwykłą roślinę do swojego codziennego menu. Olejek eteryczny obecny w imbirze pomaga pobudzić wydzielanie soku żołądkowego i śliny, poprawiając tym samym trawienie. Kolejną bardzo ważną właściwością imbiru jest leczenie nieprzyjemnych objawów przeziębienia, a także bólu mięśni i stawów, dlatego też ekstrakt z tej rośliny możemy z powodzeniem znaleźć w specjalnych plastrach rozgrzewających oraz maściach. Wśród pozostałych właściwości imbiru możemy również wymienić:
- łagodzenie mdłości i bóli miesiączkowych,
- leczenie migreny (regularne spożycie imbiru pomaga bowiem zmniejszyć ilość oraz częstotliwość ataków),
- możliwość zmniejszenia agregacji płytek krwi, a także zbyt wysokiego stężenia złego cholesterolu we krwi,
- działanie moczopędne i przeciwobrzękowe,
- poprawę koncentracji,
- właściwości rozgrzewające i polepszające krążenie krwi
Imbir w korzeniu, sproszkowany a może marynowany?
W sklepach możemy znaleźć obecnie imbir aż w trzech różnych postaciach, a mianowicie w korzeniu, w formie proszku, a także imbir marynowany. Na którą jednak postać powinniśmy się zdecydować? Wszystko uzależnione jest głównie od tego, jakie będzie zastosowanie rośliny. Imbir marynowany nadaje się idealnie jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Podobnie wygląda sytuacja, jeśli chodzi o imbir sproszkowany, jednak w tym przypadku niewielką ilość przyprawy możemy z powodzeniem dodać do potraw tradycyjnej kuchni polskiej. Musimy jednak pamiętać o tym, aby nie przesadzać z ilością sproszkowanego imbiru, gdyż przyprawa ma dosyć intensywny smak i aromat, przez co może zdominować całe danie. Jeśli chodzi natomiast o właściwości lecznicze imbiru, to aby wyleczyć objawy przeziębienia, wspomóc trawienie, czy też rozgrzać swój organizm powinniśmy sięgnąć po świeży korzeń imbiru, który zawiera największą ilość cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Świeży korzeń rośliny możemy wykorzystać jako dodatek do herbaty, jednak w takim przypadku najlepiej przecisnąć go przez praskę.
Jak obchodzić się z korzeniem imbiru?
Świeży korzeń imbiru przed spożyciem należy bardzo dokładnie obrać ze skórki, krojąc go następnie w plasterki lub też przeciskając przez praskę, tak samo, jak czosnek.
Przeciwwskazania do spożycia imbiru
Pomimo tego, iż imbir wykazuje szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości, to jednak nie wszystkie osoby mogą sięgać po tę roślinę. Po imbir nie powinny zatem sięgać osoby, które zmagają się z wrzodami, zaburzeniami krzepliwości krwi, a także kamieniami żółciowymi. Jeśli chodzi natomiast o kobiety będące w okresie ciąży, to powinny one ograniczyć do absolutnego minimum spożycie imbiru, ponieważ nadmiar tej przyprawy może doprowadzić do skurczów macicy.
Materiał partnera zewnętrznego