Wzdęcia, biegunki, a nawet spadek odporności i uczucie zmęczenia może być wynikiem zaburzenia mikroflory jelitowej. Co trzeba o niej wiedzieć, żeby zapewnić sobie zdrowie i doskonałe samopoczucie?
Prawidłowa mikroflora jelitowa – dlaczego jest ważna?
Mikroflorę jelitową tworzą mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby i drożdże. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nie tylko przewodu pokarmowego i układu trawienia, ale mają wpływ na cały organizm, w tym m.in. na stopień odporności, dostarczanie substancji odżywczych czy kondycję psychiczną – serotonina, czyli hormon szczęścia, w 90% powstaje z tryptofanu, znajdującego się w jelitach.
Jelito cienkie
Mikroflora jelita cienkiego to głównie bakterie kwasu mlekowego – Lactobacillus. Dzielą się na różne szczepy, a każdy z nich wykazuje odmienne, korzystne działanie na organizm. Dla przykładu: Lactobacillus caseii pomaga poprawić odporność, ograniczając wzrost patogenów w jelicie cienkim, a Lactobacillus bulgaricus wspomaga trawienie produktów mlecznych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, łagodzi refluks.
Jelito grube
Jelito grube zasiedlają głównie beztlenowe bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Bifidobacterium. Wraz z bakteriami z grupy Lactobacillus, pomagają utrzymać równowagę flory jelitowej, poprzez wytwarzanie odpowiednich związków organicznych, jak np. kwas mlekowy, octowy czy nadtlenek wodoru.
Każdy ze szczepów bakterii obecnych w jelicie grubym, wykazuje dobroczynny wpływ na ludzki organizm: jedne są niezbędne do wytwarzania i wchłaniania witamin, inne wspomagają trawienie, jeszcze inne chronią przed drobnoustrojami lub uniemożliwiają ich namnażanie.
Zaburzenia mikroflory jelitowej
Zdarza się, że równowaga między bakteriami obecnymi w jelitach zostaje zachwiana – najczęściej na skutek antybiotykoterapii, niewłaściwej diety, nadużywania alkoholu, ale także w czasie przewlekłego stresu i przy braku ruchu. Objawami takiego stanu są bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, wymioty. Co ważne, zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej mogą dawać także nieoczywiste objawy, jak osłabienie, spadek odporności, bóle głowy czy nawracające zakażenia układu oddechowego.
Prawidłowa mikroflora jelitowa – jak o nią zadbać?
Żeby zapewnić jelitom prawidłową florę, warto postawić na zdrową dietę, pozbawioną przetworzonych i tłustych produktów – najlepiej przygotowywać posiłki samodzielnie, w domu. Ponadto dobrze jest włączyć do menu warzywa i kwaśne owoce, a także błonnik oraz jogurty i kefiry. Dobrze jest wspomóc się preparatami zawierającymi żywe szczepy bakterii, szczególnie w czasie antybiotykoterapii, wystąpienia ostrych biegunek, w okresie przewlekłego stresu czy przy zapaleniach jelit. Więcej informacji o takich produktach znajduje się na stronie www.lactoral.pl. Warto zadbać też o odpowiednią dawkę snu i relaks, a organizm odwdzięczy się nie tylko odpornością na infekcje, ale i doskonałym samopoczuciem.
Materiał partnera zewnętrznego