Regularne dostarczanie odpowiednich ilości witamin do organizmu człowieka pomaga w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Szczególnie ważne jest przyjmowanie witamin w okresie jesienno-zimowym. W ten sposób można wzmocnić swoją odporność. Jednak co warto wiedzieć o tych specyfikach?
Obecność witamin w diecie
Zróżnicowana dieta to podstawa do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też w codziennych posiłkach powinny znajdować się duże ilości witamin. Te związki organiczne dostarczają człowiekowi niezbędnych do życia substancji. Ich ogromną ilość znaleźć można m.in. w warzywach i owocach. Jednak niekiedy niedobór tych składników powoduje, że należy przyjmować je w postaci suplementów. Bardzo często przyjmuje się je w kapsułkach, jednak można się również spotkać z olejami czy syropami, które zawierają witaminy.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy dzielone są na dwie grupy. Jedne z nich rozpuszczają się w wodzie, inne natomiast są rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie to między innymi:
- witamina B12,
- witamina B6,
- witamina C.
Ten rodzaj witamin nie jest magazynowany w organizmie człowieka. Dlatego też nie istnieje możliwość przedawkowania tych składników, gdyż nadmiar witamin jest usuwany z wraz z moczem. Większość tych substancji człowiek musi dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Witaminę C można znaleźć przede wszystkim w warzywach takich jak papryka czy brokuły, natomiast bogate w witaminę B12 są głownie produkty mięsne, ryby czy jajka.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Druga grupa witamin to te, które rozpuszczają się w tłuszczach. Do nich zalicza się cztery witaminy: A, D, E i K. W czasie przyjmowania tych witamin należy być przede wszystkim ostrożnym, aby ich nie przedawkować. Związki te najczęściej odkładają się w organizmie, a dokładniej – w tkance tłuszczowej czy wątrobie. Ma to swoje zalety, gdyż w ten sposób trudno jest doprowadzić do niedoboru tych witamin, ale jednocześnie to rozwiązanie ma również wady, ponieważ bardzo szybko można wywołać nadmiar tych związków. To, w jakim tempie witaminy te będą przyswajane, zależy głównie od ilości spożywanych przez człowieka tłuszczów. Witaminę E znaleźć można głównie w orzechach, witamina A swoje źródło ma przede wszystkim w marchewce, natomiast jeśli chodzi o witaminę D, to wytwarza się ona w skórze pod wpływem słońca.
Niedobór lub nadmiar witamin w organizmie może nieść ze sobą poważne problemy. Dlatego tak ważna jest zróżnicowana i bogata w te substancje dieta, która zapewni potrzebne składniki odżywcze. Dodatkowo, witaminy skutecznie wzmocnią odporność organizmu.
Materiał partnera zewnętrznego