Na każdym kroku słyszymy, że tłuste potrawy są z założenia niezdrowe. Jest w tym oczywiście dużo prawdy, jednak dobrze zbilansowana dieta powinna być bogata również w tłuszcze. Standardowa dieta w około 25% powinna składać się właśnie z nich. Są one niezbędne w naszym organizmie przy wielu procesach i to właśnie w nich rozpuszczają się niektóre witaminy np. te z grupy A i E. Istotne jest jednak, by dostarczane do naszego organizmu tłuszcze były w miarę możliwości nieprzetworzone, właściwie dawkowane i odpowiednio dobrane. Korzystniejsze dla organizmu człowieka są niewątpliwie tłuszcze pochodzenia roślinnego. Wśród nich znaleźć można wiele dobroczynnych olei.
Olej rzepakowy
Wbrew pozorom zdrowych olei wcale nie musimy szukać gdzieś w egzotycznych krajach. Za jeden z najzdrowszych dla człowieka olei uważa się właśnie olej rzepakowy, który jest powszechnie dostępny w Polsce i z łatwością można kupić go w niemal każdym sklepie spożywczym. Kupując go powinniśmy zwrócić uwagę czy jest olejem z pierwszego tłoczenia, taki wybór zapewni nam wysoką jakość produktu. W oleju rzepakowy znaleźć można bogactwo witaminy E, która odpowiada w naszym organizmie za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, opóźnia procesy starzenia się, ale również zapobiega chorobom serca czy układu immunologicznego. Co ważne olej ten zawiera również dużą dawkę bardzo pożądanych dla organizmu człowieka kwasów Omega-3 i Omega-6 To one regulują poziom cholesterolu i zapobiegają wielu chorobom. Olej rzepakowy możemy dodawać do sałatek, wzbogacać nim potrawy czy po prostu maczać w nim pieczywo.
Olej z pestek dyni
To kolejny olej, który znajdziemy w wielu sklepach. Mimo wszystko rzadziej dodajemy go do codziennych potraw, a to duży błąd. Olej ten jest tłoczony na zimno z nieprażonych pestek. Wzbogaca smak potraw, ale ma również zbawienny wpływ na nasz organizm. Regularnie powinni spożywać go mężczyźni zmagający się z przerostem prostaty. Udowodniono, że łagodzi on skutki choroby, działa również profilaktycznie. Ma on również działanie, pomagające w zwalczaniu pasożytów jelitowych. W tym celu używa się go od wieków. Olej z pestek dyni poprawia również pracę całego układu krwionośnego i ma korzystny wpływ na serce.
Olej lniany
W wielu regionach polski kojarzy się on z Bożym Narodzeniem. To właśnie w tym okresie można spotkać go bardzo powszechnie na bazarach i w sklepach. Warto jednak pamiętać o nim każdego dnia. Olej lniany posiada mniejszą dawkę witaminy E niż wcześniej wymienione oleje z pestek dyni i rzepakowy, jednak jest bogaty w nienasycone tłuszcze bardzo potrzebne naszym organizmom. Co więcej posiada jedną z największych dawek kwasów Omega-3 spośród wszystkich znanych i dostępnych olei. Dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy i zapobiega wielu poważnym chorobom serca. Uważa się również, że olej lniany dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów działa profilaktycznie przeciw chorobom nowotworowym.
Oleje roślinne to zdrowy dodatek do posiłków, który nie tylko wzbogaci ich smak, ale również wspiera w wielu kwestiach organizm człowieka. Nawet łyżeczka dziennie zdrowego oleju dodana do posiłku może pomóc w powrocie do zdrowia i regeneracji organizmu.
JRA