składniki diety
Codzienne żywienie powinno dostarczać niezbędnych składników pokarmowych umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są to węglowodany, białka i tłuszcze | fot.: Fotolia

Węgle, tłuszcze i białka – każdej diety cegiełka

Świat oszalał na punkcie diet, które w teorii mają pomóc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, że niektóre diety mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Każdą wybraną dietę należy przedyskutować ze specjalistami z zakresu żywienia, którzy racjonalnie ocenią jej wpływ na organizm. Codzienne żywienie powinno dostarczać niezbędnych składników pokarmowych umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są to węglowodany, białka i tłuszcze.

Tankowanie organizmu węglowodanami

Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Dzielą się na proste i złożone. Pierwsze z nich mają wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że poziom cukru we krwi uwalnianego w trakcie spożycia tych węglowodanów gwałtownie rośnie w krótkim czasie. W praktyce oznacza to szybki zastrzyk energii. Spożywanie prostych węglowodanów jest dobrym rozwiązaniem po wysiłku fizycznym. W innych przypadkach najlepiej będzie ograniczyć je do minimum. Warto także wybierać źródła węglowodanów prostych z owoców, nie z przetworzonych produktów słodkich. Inne źródła węglowodanów prostych to makarony białe, białe pieczywo, słodycze, fast foody.

Węglowodany złożone mają niski indeks glikemiczny. W praktyce energia uwalniana po zjedzeniu produktów bogatych w ten rodzaj składnika pokarmowego wydobywana jest stopniowo i równomiernie. Energii starcza na dłuższy czas. Najlepszymi źródłami tych węglowodanów są pełnoziarniste pieczywa, kasze, ryże, makarony, warzywa czy otręby.

Białko nie tylko dla sportowców

Spożywanie białka jest podwaliną każdej diety. Jest ono budulcem organizmu i wszystkich jego tkanek. Białko reguluje procesy przemiany materii. W przeciwieństwie do tłuszczów i węglowodanów nie może być magazynowane, dlatego ważne jest regularnie dostarczanie białka w spożywanych produktach. Najlepszym źródłem pełnowartościowego białka jest mięso i białka jaj. Warzywa także mogą dostarczyć w diecie białka, lecz większość z nich ma mniejszą ilość aminokwasów. Oznacza to ich mniejszą efektywność w wykorzystywaniu ich przez organizm. Średnio człowiek powinien spożywać około 1g białka na 1kg masy ciała. W przypadku sportowców i osób pracujących fizycznie ta liczba może kilkukrotnie wzrosnąć.

Tłuszcz wcale nie taki groźny

Tłuszcze owiane są złą sławą. To je błędnie posądza się o przyczynianie się do nadwagi (wystarczy posłuchać bloku reklamowego dotyczącego suplementów odchudzających). Oczywiście jest w tym ziarnko prawdy, lecz trzeba zdać sobie sprawę z tego, że tłuszcze są najlepszym źródłem energii, dzięki czemu niektóre diety ograniczają do minimum spożywanie gorszej jakości paliwa dla organizmu, jakimi są węglowodany. 1g tłuszczu dostarcza organizmowi 9kcal, czyli o 5 więcej, niż 1g węglowodanów. Dodatkowo witaminy A,D, E i K rozpuszczają się tylko i wyłącznie w tłuszczach i tylko poprzez nie można je dostarczyć do organizmu. Tłuszcze mogą być pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (do dziś nie rozstrzygnięto z cała stanowczością, które są lepsze dla organizmu ludzkiego). Spożywanie ich w odpowiedniej ilości działa korzystnie na organizm. Jednak tu warto podkreślić jedną sprawę: przetwarzane tłuszcze trans należy wyeliminować z diety. Powstają one w wyniku przemysłowego poddania olejów roślinnych procesowi utwardzania, co nie jest ani zdrowe, ani korzystne.

Żadna dieta nie powinna wykluczać każdej z trzech grup składników pokarmowych. Każda z tych grup ma swoje unikalne właściwości. Węglowodany i tłuszcze w odpowiednich proporcjach można zmniejszać lub zwiększać, lecz białko koniecznie musi być dostarczane organizmowi przynajmniej w minimalnej ilości.

KSA

Sprawdź także

białko serwatkowe

Białko serwatkowe a odchudzanie. Koncentrat, izolat czy hydrolizat?

Codzienna dawka aktywności fizycznej, zdrowa i zbilansowana dieta i brak jakichkolwiek używek – brzmi niczym …